Široki Brijeg: Pljačkaši bankomata snimljeni u karavanu

Široki Brijeg: Pljačkaši bankomata snimljeni u karavanu

...tzv. drive-in bankomat UniCredit banke u širokobriješkom naselju Trn te odnijeli više od 100.000 maraka, dok je uokolo bilo razbacano novčanica u vrijednosti oko 1.500 maraka, piše Večernji list.

Prema rekonstrukciji događaja, prethodno su sprejem poprskali i zatamnili malu kameru bankomata u blizini zaslona, koja je ujedno bila i jedini sigurnosni nadzor, ubrizgali plinsku eksplozivnu smjesu i aktivirali je te odnijeli spremnik s novcem. Dijelovi su u eksploziji razbacani i po nekoliko desetaka metara. Kako se navodi, pljačkaši su do najsitnijih detalja isplanirali akciju uništenja i pljačku bankomata, koji je samo nekoliko dana prije bio napunjen novcem. Naime, čekali su pogodan trenutak, točnije nevrijeme od magle i kiše, kakvo je bilo u noći s 22. na 23. siječnja i krenuli u akciju.

Osumnjičenih za ovu spektakularnu pljačku još uvijek nema i policijski istražitelji u suradnji sa Županijskim tužiteljstvom rade na njihovoj identifikaciji, jedino je što su naveli iz policije. Široki Brijeg je pod stalnim videonadzorom, ali novinarima ne žele otkriti je li neka od kamera snimila počinitelje. Navode da ne znaju ni točnu količinu otuđenog novca jer im iz oštećene banke još nisu dostavili precizan iznos.

Inače, riječ je o novoj metodi pljačke, do sada nezabilježene u BiH. U početku se sumnjalo da je bankomat raznesen plastičnim eksplozivom, ali su vještačenja pokazala da je riječ o dirigiranoj eksploziji plinom.

Radi se o tzv. plinskoj metodi koja je u nekoliko navrata isprobana i uspješno izvedena u Hrvatskoj. Pljačkaši u takvim slučajevima obično probuše otvor te u bankomat ubrizgaju plin s acetilenom i kisikom, a potom sa sigurne udaljenosti aktiviraju eksploziju kabelom pomoću elektroničkog impulsa.

Nakon prijašnjih dizanja u zrak i pljački bankomata po Hrvatskoj, istražitelji su na mjestima zločina znali pronalazili boce s plinom te crijeva za dovod plina. Međutim, ništa od toga nije zatečeno u blizini bankomata u Širokom Brijegu, što samo govori o uigranosti pljačkaša, kažu stručnjaci.

Zanimljivo je da se i u ostalim pljačkama bankomata, koje su se posljednjih godina događale u Bosni, kada e za to korištena vučna sajla, često spominjao viđeni tamni karavan, i to marke Audi, a za što je prošli tjedan u Banjoj Luci uhićena skupina koju je predvodio Nenad Nešković (32) sa Sokoca.