FOTO  Široki Brijeg: Otvoren stalni izložbeni postav Franjevačke galerije

Široki Brijeg, galerija, franjevačka galerija
...postav Franjevačke galerije čime je obilježen njezin srebrni jubilej, odnosno 25. obljetnica uspješnog djelovanja.

Fra Vendelin Karačić umjetnički voditelj Franjevačke galerije u svom obraćanju nazočnima govorio je o početcima djelovanja Franjevačke galerije i ulozi pokojnog fra Joze Pejića prvog i jedinog ravnatelja Franjevačke galerije."Neka ovaj postav bude dar svim ljudima dobre volje", rekao je na kraju svog obraćanja fra Vendelin Karačić.

Stalni postav moderne i suvremene likovne umjetnosti broji 229 izložaka, od kojih su neki iznimne vrijednosti. Autor izložbenog postava je povjesničar umjetnosti i kritičar Igor Zidić, a koautori su Josip Mijić mr. sakralnog slikarstva i fra Vendelin Karačić ravnatelj Franjevačke galerije.

Nazočnima su se prigodnim riječima obratili i fra Tomislav Puljić širokobriješki gvardijan, fra Mate Dragićević tajnik Hercegovačke franjevačke provincije, Milan Bandić gradonačelnik Zagreba, Božo Biškupić bivši ministar kulture u Vladi Republike Hrvatske, a stalni izložbeni postav je predstavio Antun Karaman.

„Franjevačka galerija dala je veliki doprinos da je Široki Brijeg danas kulturno središte ne samo Hercegovine, već i mnogo šire. Veliku zahvalu dugujemo našoj braći franjevcima, a ponajprije fra Jozi Pejiću i fra Vendelinu Karačiću", rekao je između ostalog Miro Kraljević gradonačelnik Širokog Brijega u prigodnom obraćanju nazočnima.

Izložbu je otvorio predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Svečanost obilježavanja 25. obljetnice uspješnog djelovanja Franjevačke galerije svojim nastupom upotpunila je klapa 'Dobrkovići' s nekoliko glazbenih brojeva i voditeljica Željka Šaravanja.

Prvi stalni postav Franjevačke galerije s nešto više od 280 slika i skulptura otvoren je 25. srpnja 1990. godine. U to vrijeme fundus Galerije sadržavao je oko 1.000 likovnih djela izrađenih u svim slikarskim i kiparskim tehnikama, a danas ih je preko 4.500. U Samostanskoj riznici zasebnom odjelu Galerije izloženo je 20-ak slika starih majstora, te umjetnički oblikovani metalni bogoštovni predmeti i liturgijsko ruho, stare knjige među kojima i inkunabula iz 1493. godine.

Osnivači Franjevačke galerije imali uzore u franjevcima koji su, u još težim okolnostima, uz ulogu duhovnika preuzeli uloge prosvjetitelja i nositelja svekolikoga napretka. Tako su prvi visokoškolski studij u BiH, pod imenom 'Theologia domestica', otvorili 1867. godine. Na poticaj i uz veliku pomoć Franjevačke galerije 1996. godine osnovana je Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru sa sjedištem na Širokom Brijegu.