Široki Brijeg: Održana Sveta misa zadušnica za hercegovačke franjevce

Misna čitanja i liturgijsko pjevanje animirali su članovi širokobriješke Frame, a na misi je sudjelovao veliki broj vjernika, koji je došao uglavnom pješice na Gospin brijeg probijajući se još uvijek teško prohodnim putevima.

"Kroz ovo vrijeme na poseban se način u ovim svetim misama zadušnicama molimo za duše pobijenih hercegovačkih franjevaca. Jednoga dana kad ih Crkva, ili barem neke od njih, proglasi mučenicima, odnosno blaženima i svetima, molit ćemo se njima.

Dok ovo činimo, sjetimo se da ne smijemo mrziti. Trebamo oprostiti, ali ne zaboravljati učinjeno i iz svega izvlačiti određene zaključke", kazao je fra Miljenko tijekom svete mise.

Dodao je kako "nas naše kršćanstvo uvijek uči biti hrabar i u isto vrijeme biti strpljiv" te kako je nemoguće u kratkom vremenskom razdoblju učiniti sve ono što je moralo biti učinjeno mnogo prije.

"Ne možemo preko noći postati slobodni, promijeniti navike koje smo stekli u komunizmu, izgraditi odjedanput državu u kojoj sve ide kako treba. Uz naše svakodnevne brige i poteškoće nas je danas zapala i ta dužnost da sudjelujemo u stvaranju jednog sna koji se zove: država. Dugo je nismo imali. Pokušavali su nas odviknuti da uopće na to mislimo. Nisu uspjeli", kazao je fra Miljenko.

Dodao je i to kako je današnje vrijeme vrijeme kada se ne smije biti po strani te da na sebe "preuzmemo sve dužnosti koje ovo vrijeme zahtijeva od nas".

"Ako treba braniti domovinu, mi je trebamo braniti, ako treba dati nešto od svoga bogatstva za dobro hrvatskog naroda mi to trebamo dati. Osjećamo se ponekad i umorni, ali nema nikoga drugog koji ovo može učiniti umjesto nas. Nemojmo dopustiti vremenu da ubije našu dušu kad već nije ubio naše tijelo", kazao je fra Miljenko, dodavši kako je nepravde uvijek bilo i bit će je na ovome svijetu, ali kako nikakva nepravda nije na kraju pobijedila nego da uvijek pobjeđuje istina.

Na kraju svete mise pročitana su imena nagrađenih u natječaju na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca za uzrast mladež.

Prvonagrađena je Lucija Hrstić za glazbeni uradak, drugonagrađena je Sofija Naletilić za literarni uradak, a trećenagrađena Anđela Marušić također za literarni uradak.

Radove je ocjenjivalo prosudbeno povjerenstvo: fra Vendelin Karačić, Krešimir Šego i fra Miljenko Stojić.