Široki Brijeg: Obilježena 69. godišnjica ubojstva hercegovačkih franjevaca

Široki Brijeg: Obilježena 69. godišnjica ubojstva hercegovačkih franjevaca

Jučer 7. veljače, na dan obljetnice ubojstva dvanaest fratara iz širokobriješke samostanske zajednice, molitveni program započeo je u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem gdje su fratri ubijeni i zapaljeni, a nastavio se u Crkvi molitvom kraj groba gdje su pokopana dvadeset i dva pobijena fratra i svetom misom zadušnicom koju je predvodio provincijal fra Miljenko Šteko. Nakon svete mise bio je pokop dvojice fratara, fra Martina Sopte i fra Slobodana Lončara čija su tijela pronađena u Ljubuškom na Tomića njivi.
Fra Martin Sopta rođen je 14. veljače 1891. godine na Dušicama, na Široki Brijeg je došao učiti kako bi postao franjevac. U Mostaru je završio tadašnju Bogosloviju, nakon čega je došao predavati u širokobriješku gimnaziju. Godine 1843. godine gubi mu se svaki trag.
Fra Slobodan Lončar rođen je 3. ožujka 1915. godine. Završio je gimnaziju na Širokom Brijegu zatim Bogosloviju u Mostaru. 1944. godine odlazi za kapelana u Drinovcima. Početkom veljače 1945. godine Partizani su ga uhitili, nakon čega mu se također gubi svaki trag. Fra Miljenko je na propovjedi na svetoj misi rekao da su pronađena 33 fratra točno polovica. I da se nada da će i svi ostali fratri kao i na tisuće nestalih vjernika biti pronađeni.
"Naša pobijena braća su svojom žrtvom, obilježili ovaj brijeg i tolike brjegove i proplanke i tako dali pečat ovoj našoj zajednici, njihovo svjedočanstvo vjere do okrutne smrti nama je ostavilo smjerokaze na putu, a snagu na tom putu crpimo iz svete riječi i sakramenata, svete ljubavi i bratskog života" rekao je fra Miljenko Šteko.

Dnevni list