Široki Brijeg: Mediteran Film Festival

Pred vama je još jedan tjedan dokumentaraca, druzenja i zabave. Za sve one koji ga još nisu upoznali Mediteran Film Festival krasi jedinstvena atmosfera - mješavina filmova, turizma, zabave i prije svega, opuštenosti. Festival je u kratko vrijeme od pocetka odrzavanja postao ljubimcem filmskih radnika i publike. Pokretac je novih odnosa u svijetu kulture i filma. U proteklih jedanaest godina na njemu se uspio stvoriti ambijent u kojemu se nitko ne osjeca stranim, manje vrijednim ili manje pozvanim biti dijelom dogadanja. Atmosfera ispred kinodvorane u kojoj se odrzavaju projekcije je uvijek vrlo zanimljiva, a nakon projekcija gosti se zabavljaju po cijele noci uz ritmove urbane glazbe.

Dvanaesti po redu Mediteran Film Festival trajati ce 6 dana. Pocinje 22. kolovoza pretprogramom u kojem ce biti prikazao šest filmova iz "Americkog dokumentarnog izloga". Rijec je o filmovima najnovije produkcije koji su prikazani i nagradeni na mnogo svjetskih festivala, a neki od njih su nominirani i za prestiznu nagradu - Oscar. Tematski su raznoliki pa je to prilika da svatko pronade film za sebe ili se prepozna u jednoj od ovih šest filmskih prica.

Premijere filmova domacih autora tradicionalne su na Mediteran Film Festivalu. Velike price iz "malih" krajeva Hercegovine redovite su na platnu kina "Borak" u kojem se odrzava festival. Ovi filmovi su prava poslastica za domacu publiku, a produkcijski i sadrzajno imaju velike izglede biti pozvani i na druge festivale.

Po prvi put ce ove godine biti prikazan i animirani film domaceg autora. Rijec je o filmu koji je izraden tehnikom klasicne animacije sa više od 2500 crteza. Cudesni svijet animacije, kreiran na lokalnoj razini, olovkom na papiru, biti ce zanimljiv šarolikoj publici festivala.

Na ovogodišnjem festivalu poseban naglasak stavlja se na alternativni film. Svake godine festival nastoji dati priliku mladim autorima da pokazu svoje radove široj publici. U skladu s tim, u cetiri dana festivala biti ce prikazano dvanaest kratkih filmskih uradaka mladog Širokobriješkog autora.

Natjecateljski program pocinje otvaranjem festivala 24. kolovoza a završava 27. kolovoza nagradivanjem najboljih autora „Kristalnim projektorom". Kad je rijec o filmovima u natjecateljskom programu radi se o vrlo zivoj vrsti kinematografije koja je po zanimljivim temama i strukturi ugrozila igrani film. Selekcija natjecateljskog programa je nimalo laka zadaca koju je potrebno obaviti svake godine. Strucni selektor nakon višemjesecnog pregledavanja pristiglih filmova sa svih strana Mediterana uspije dati imena onih filmova za koje misli da ce biti najzanimljiviji publici i kritici. Tako je ove godine izabran 21 film koji ce troclanom ziriju zadati puno posla a publici priuštiti ulazak u nove, još neotkrivene svjetove.

12. Mediteran Film Festival otvara svoja vrata svjez, nov i jedinstven te vas poziva da budete dio publike, uzivate u filmovima i dobro se zabavite!

Dobro došli u mali mediteranski grad velikih dokumentarnih filmova!

>> RASPORED PROJEKCIJA MOŽETE PREUZETI OVDJE