Široki Brijeg: Ako nas Vlada ignorirala, idemo u štrajk

vlada zhž
Povod ovom razgovoru je sastanak koji će se održati danas između Vlade ZHŽ-a i spomenutog sindikata, a Ćorluka najavljuje da će, ukoliko se ne uspiju s Vladom dogovoriti oko rješenja problema koji se vuku iz godine u godinu, stupiti u štrajk, pa do nastave, koja je trebala započeti u ponedjeljak, neće ni doći, piše Dnevni list.

Nagomilani problemi
"Nezadovoljni smo načinom kako se Vlada odnosi prema obrazovanju. Kolektivni ugovor se ne poštuje, Vlada ne želi isplatiti regres, nastavnici koji su otišli u mirovinu nemaju uplaćene doprinose... Imamo i tužbe koje su dobivene, 3 milijuna maraka po pitanju umanjenja plaća, jubilarnih nagrada i ostaloga. Vlada nikako da nađe sredstva isplatiti ih", ističe Ćorluka te upozorava kako se na nastavnom procesu štedi novac, a u isto vrijeme se zapošljava tehničko, odnosno nenastavno osoblje po školama.

"Mi smo tri godine radili po skraćenom planu i programu i time se djeci činila velika šteta. Nikad se nije priznalo da je taj program skraćen za pola godine da se uštedi na način da ne plaćaju prijevoz i da ne urede prostore u školama za učenike prvih razreda, pa su to prelomili preko leđa djece, učitelja i roditelja. A sada pod pritiskom vratili su taj prvi razred u puno trajanje. Uvijek se sve svodilo na to kako nemaju novaca. Pa kako ga ima za druge stvari", pita se Ćorluka.

Prestati štedjeti novac
Ćorluka na kraju dodaje kako od sastanka očekuje da će Vlada, unutar svojih mogućnosti, pronaći malo razumijevanja i prestati štedjeti novac na najosjetljivijem dijelu populacije.

"Da lome na učenicima nedostatak volje da ulože u obrazovanje u smislu materijalno-tehničkih uvjeta u školi, prijevoza učenika i stručnih usavršavanja učitelja koji bi trebali raditi u prvom razredu. U svemu ovome imamo podršku roditeljskih vijeća i borit ćemo se za naša prava", poručuje Ćorluka.