ŠIROKI: Branitelji Salki blokirali vrata na zgradi Ureda obrane

Široki Brijeg
...i zbog najave dolaska Salke Bebe inače osobnog izaslanika tzv. Federalnog ministra obrane Zukana Heleza, zapriječili vrata i blokirali bilo kakav ulaz u samu zgradu. Salko Beba je inače danas trebao spustiti izravno zapovijed na voditelja Ureda za vojnu evidenciju Gruda i Širokog Brijega, čime bi se iz braniteljskih prava izvelo samo u prvoj fazi 68 branitelja.

Na taj način započelo je masovno izvođenje Hrvata iz braniteljskih prava. Od 19 400 obrađenih predmeta iz prava je za razliku od Muslimana-Bošnjaka, izvedeno 80 posto Hrvata.

 

Inače Salko Beba se dovodi u svezi stradanja Hrvata Travnika 1993 godine, za koje još nije odgovarao i prenosimo svjedočenje Ivana Rajkovića, profesora iz Travnika

"E, kada su došli opet nam vežu oči, vežu svoj trojici. I opet ništa ne znam. Ubacuju nas u auto i opet drnda, drnda. Sad ja sebi mogu predocavati. Stali su pred Gucom Gorom, pred samostanom. Laju na arapski. Opet se auto upali. Onda čujem kada smo sišli na asfalt u Travnik pred medresu. Opet su stali i opet malo, ne znam kud i stade. Otvaraju se vrata. Netko me uzima pod ruku i izvodi. Još smo zavezani. Mene netko po licu dira i tako drži ispod ruke. Ja sam bos, a snijeg je i blatno je. Ja osjetim blato. Opet mislim, idemo na stratište. Mene netko opet po licu dira, razgrće da vidi a ja sam bio zarastao u bradu. Čujem glas BEBE SALKE. Kaže - profesore, jeste li Vi profesor Rajković, da nisu podvalili koga? Ovako će on meni. Kako mu cujem glas ja munjevito upitam - SALKO BEBA, jesi li to ti? On kaže - jesam. Ja opet nisam znao ništa. SALKO BEBA je završio gimnaziju i pravo, oženio je Matkovic Jasnu, pravnicu, Hrvaticu. On je obnašao funkciju u armiji BiH, oficir sigurnosti, razmjena, šta ja znam šta sve nije radio. Bio je u stožeru Armije BiH. Turbećanin je, iz one miješane hrvatsko-muslimanske postrojbe iz prvih dana protiv Srba.

Kada sam došao sebi vidim da su me posadili na stolac. Dignem glavu. Jedan debeli čovjek stoji. Kaže - ja sam liječnik. Okrenem se i vidim BEBA SALKU. On je oko 35 godina. Skinuli su mi ono sa očiju. Reknem - SALKO. Ja sam briznuo u plač. Pogledam opet i vidim one krevete na kat, hoću da vidim glavice koje vire, zarasle. Ljudi leže u krevetima. Ulazi jedan čovjek. Po odori vidim da je oficir. Bili su tu BEBA SALKO, ovaj lijecnik, još jedna žena lijecnica. Taj oficir je rekao - osposobite ga koliko možete da ga mogu poslati u njegovu ustašku državu. Ja gledam. I on je otišao. Ne znam tko je on. Kasnije sam ja s njim razgovarao. Ovaj liječnik je obavio svoje. Ja pitam - SALKO, što ovo radite? On nije imao snage, da pogleda. Postao je liječnik."

( Poskok.info )