RASPUDIĆ U BiH se ništa supstancijalno novo ne događa, dok se u svijetu štošta dogodilo

RASPUDIĆ U BiH se ništa supstancijalno novo ne događa, dok se u svijetu štošta dogodilo
FENA

Zbirka kolumni "Kratki espresso", koju je napisao hrvatski intelektualac Nino Raspudić predstavljena je širokobriješkoj publici.

Prije same promocije knjige prikazan je film "Nino ili Bruce Lee" u kojemu su prikazani inserti iz internetskih skečeva "nezavisnih intelektualaca" u kojima Fino Nastupić (Nino Raspudić) polemizira s Rolsom Rojsom (Ljubo Ćesić Rojs) i Ivom Kabancem (Ivo Banac), a nakon toga o knjizi su govorili autor i Zoran Zeljko.

"Teško je imati tremu u Širokom jer sam tu na domaćem terenu. Jedna baba mi je iz Širokog, otac mi je predavao matematiku u Širokom, bespredmetno je razgovarati o tremi", kazao je Raspudić na početku predstavljanja.

Govoreći o svojim kolumnama, Raspudić je rekao kako je na početku mislio da će sve što ima napisati u nekoliko tekstova, međutim suradnja s Večernjim listom nastavila se godinama. Dodao je kako nastoji da njegovi tekstovi imaju dozu humora koji mora biti vezan za sadržaj o kojemu se govori.

Rekao je da vjerojatno polovica tema o kojima piše jeste politička, ali zna pisati i o drugim temama poput nogometa.

"Ja nisam sportski novinar, ali znao sam pisati i o nogometu kad je bilo Svjetsko prvenstvo 2018., naši dobiju Argentinu 3:0, bilo bi hipsterski pisati o nečem drugom, taj sport puno govori o identitetu", rekao je Raspudić.

Na pitanje o popularnosti, Raspudić je kratko dodao da je najbolje biti zdrav, bogat i anoniman.

"Kad odem na plac, znaju me ove kumice i pripaze me, to je ta neka protekcija", kazao je.

O BiH i hrvatskom pitanju u BiH toliko ne piše jer se, kako kaže, ništa strukturno ne događa.

"Sve je poznato oko Željka Komšića, nema se što dodati. Ja sam govorio o tom kada je trebalo pojasniti, sada se sve zna. U BiH se ništa supstancijalno novo ne događa, dok se s druge strane u svijetu dogodilo štošta, poput pobjede Trumpa, Brexita i tomu slično", dodao je Raspudić.

Zbirka kronološki, u dvije knjige "Kratki espresso 2016./2017." i "Kratki espresso 2018./2019.", obuhvaća 186 kolumni objavljenih u Večernjem listu u kojima se na osebujan način obrađuju aktualne političke, društvene, kulturne, sportske i druge teme u Hrvatskoj, BiH i svijetu.