RASPUDIĆ U BiH se ništa supstancijalno novo ne događa, dok se u svijetu štošta dogodilo

Nino Raspudić
FENA

Zbirka kolumni "Kratki espresso", koju je napisao hrvatski intelektualac Nino Raspudić predstavljena je širokobriješkoj publici.

Prije same promocije knjige prikazan je film "Nino ili Bruce Lee" u kojemu su prikazani inserti iz internetskih skečeva "nezavisnih intelektualaca" u kojima Fino Nastupić (Nino Raspudić) polemizira s Rolsom Rojsom (Ljubo Ćesić Rojs) i Ivom Kabancem (Ivo Banac), a nakon toga o knjizi su govorili autor i Zoran Zeljko.

"Teško je imati tremu u Širokom jer sam tu na domaćem terenu. Jedna baba mi je iz Širokog, otac mi je predavao matematiku u Širokom, bespredmetno je razgovarati o tremi", kazao je Raspudić na početku predstavljanja.

Govoreći o svojim kolumnama, Raspudić je rekao kako je na početku mislio da će sve što ima napisati u nekoliko tekstova, međutim suradnja s Večernjim listom nastavila se godinama. Dodao je kako nastoji da njegovi tekstovi imaju dozu humora koji mora biti vezan za sadržaj o kojemu se govori.

Rekao je da vjerojatno polovica tema o kojima piše jeste politička, ali zna pisati i o drugim temama poput nogometa.

"Ja nisam sportski novinar, ali znao sam pisati i o nogometu kad je bilo Svjetsko prvenstvo 2018., naši dobiju Argentinu 3:0, bilo bi hipsterski pisati o nečem drugom, taj sport puno govori o identitetu", rekao je Raspudić.

Na pitanje o popularnosti, Raspudić je kratko dodao da je najbolje biti zdrav, bogat i anoniman.

"Kad odem na plac, znaju me ove kumice i pripaze me, to je ta neka protekcija", kazao je.

O BiH i hrvatskom pitanju u BiH toliko ne piše jer se, kako kaže, ništa strukturno ne događa.

"Sve je poznato oko Željka Komšića, nema se što dodati. Ja sam govorio o tom kada je trebalo pojasniti, sada se sve zna. U BiH se ništa supstancijalno novo ne događa, dok se s druge strane u svijetu dogodilo štošta, poput pobjede Trumpa, Brexita i tomu slično", dodao je Raspudić.

Zbirka kronološki, u dvije knjige "Kratki espresso 2016./2017." i "Kratki espresso 2018./2019.", obuhvaća 186 kolumni objavljenih u Večernjem listu u kojima se na osebujan način obrađuju aktualne političke, društvene, kulturne, sportske i druge teme u Hrvatskoj, BiH i svijetu.