FOTO  Proslavljen blagdan Velike Gospe u Širokom Brijegu

Svetu misu je predslavio dr. fra Marinko Leko, župnik u Rakitnu i posuški dekan, u suslavlju sa 16 svećenika među kojima je bio i dr. fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije koja danas slavi dan svoje zaštitnice. Veliki crkveni zbor Sv. Cecilije obogatio je svojom pjesmom misno slavlje.

U pozdravnoj riječi župnik fra Stipe Biško je rekao: „Nalazimo se na Brijegu. Puno je brjegova, ali jedan je Široki. Jedan je koji se ponosi svojom vjerom, kojega izgrađujemo u vjeri, kojega je zalila mučenička krv fratara svećenika koji su ovdje vjerovali. I upravo to ozračje privlači nas ovdje u ovolikom broju." Predslavitelj dr. fra Marinko Leko je u uvodnoj riječi rekao: „Danas su naše kršćanske kuće prazne, a Božje kuće pune. Zašto? Netko nas itekako okuplja. To je Marija Majka. Ona okuplja svoju djecu. Nijedna žrtva na putu toga okupljanja nije teška. Hrli se Majci, voli se Majku." Zatim je podsjetio na brojne povijesne pobjede hrvatskog naroda izvojevane Gospinim zagovorom.

U propovijedi je fra Marinko podsjetio na vjerske istine o Djevici Mariji, te između ostalog istaknuo: „Kao što u Jeruzalemu ima jedan grob na kojem piše: Uskrsnuo je, nije ovdje, tako ima i jedan grobu u Efezu u kojem nema tijela, nego je uzneseno u nebesku slavu. Crkva vjeruje da su samo Isusov i Marijin grob ostali prazni. Isus se nakon uskrsnuća ukazuje svojim učenicima i ta njegova ukazanja znak su praznoga groba. Marija se kroz povijest ukazuje u mnogo prilika i ta njezina ukazanja znak su praznoga groba. Nisam nigdje pročitao da se ukazuju Bog Otac, Duh Sveti. Ni sveci se ne ukazuju."

Kroz sve dane Devetnice ispovijedalo je po tridesetak svećenika. Za svih deset dana podijeljeno je oko 51.000 svetih pričesti, što je za 8.000 više nego prošle godine. Svake večeri je molitvenom programu nazočilo oko 10.000, dok je u nedjelju, na večeri blagoslova djece i na Uočnicu, nazočilo više od 15.000 vjernika. To govori da se doista radi o najposjećenijoj Devetnici Velikoj Gospi u Hrvata. Svetu misu je, kao i kroz čitavu Devetnicu, prenosila Radiopostaja Široki Brijeg, a portal Hercegovinalive prenosio je uživo video signal preko interneta.

(www.franjevci-siroki-brijeg.info)