Predstavljanje digitalne enciklopedije Širokog Brijega - ŠirokiPedia

U raznim arhivima, muzejima, bibliotekama i na drugim mjestima kao što su lokalne kolekcije, postoji ogroman broj tekstova, slikovnih i audio zapisa i drugih vrijednosti iz lokalne kulturne baštine od kojih su mnogi od velikog povijesnog značenja za ovu regiju.

Digitalizacijom kulturne baštine planiramo napraviti projekt digitalizacije materijala kako bi smo kreirali jednu kolektivnu zbirku materijala, a isto tako objavili već postojeće zapise (fotografije, časopise, članke, video i sl.). Kreiranje prve "wikipedije" Širokog Brijega kao portala sa digitaliziranom kulturnom baštinom,  daje mogućnost nadopunjavanja istog od strane svih zainteresiranih.

Enciklopedija se nalazi na adresi: sirokipedia.com i još je u fazi izrade i prilagođavanja. Projekt je podržan od programa “Jačanje lokalne demokracije” (LOD) kojeg financira Europska unija, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH

Uključite se, pišite, šaljite materijale i podržite stvaranje digitalne enciklopedije Širokog Brijega.

Udruga UPIT pokrenula projekt Široki Brijeg – digitalni grad i društvo znanja

Preko programa LOD i uz pomoć EU-a i UNDP-a pokrenut je projekt koji ima zadatak uvesti Široki Brijeg u digitalno doba. Projekt traje do kraja kolovoza 2010. godine i ima 3 osnovne aktivnosti koje služe promocijom suvremenih tehnologija. Pored digitalne enciklopedije Udruga UPIT je pokrenula i projekt besplatnog bežičnog interneta koji je još u fazi izrade, te Sajam informacijskih tehnologija koji se održao 26. i 27.3. 2010.

Digitalna enciklopedija na wiki formatu

ŠirokiPedia se temelji na wiki formatu koji je poznat kao format u kojemu svi posjetitelji stranice mogu uređivati i dodavati sadržaj. Korisnici mogu unositi sadržaj poštujući pravila koja se nalaze na stranici. Ukoliko korisnici nisu dovoljno obučeni za unos sadržaja UPIT će primiti njihove materijale, obraditi ih i unijeti na enciklopediju. Ovakvim pristupom želimo stvoriti veliku bazu materijala iz kulturne baštine na ovim prostorima.