Predstavljamo potpuni program 19. Mediteran Film Festivala

Predstavljamo potpuni program 19. Mediteran Film Festivala
Selektor festivala Zdravko Mustać izabrao je po deset filmova u kategoriji kratkometražnog - do 30 minuta, odnosno deset filmova u kategoriji dugometražnog - iznad 30 minuta.

Festival će u srijedu 22. kolovoza u 21 sat otvoriti dokumentarni film "Sestre" redatelja Zdenka Jurilja koji će bit prikazan u programu "Domaćih autora". Uz ovaj, u off-programu domaćih autora, 24. kolovoza bit će prikazan i film "Putevi duhana", redatelja Mirka Pivčevića.

Na ceremoniji otvaranja, bit će prikazan i film iz MFF radionice, koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson, u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, mladim filmašima iz Amerike.

U suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, prvi dan festivala bit će prikazano osam filmova u sklopu akcije "Sačuvaj filmsko blago BiH".Riječ je o remek djelima bh kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Nastavlja se i suradnja s najznačajnijom svjetskom filmskom mrežom HBO, u kojoj će u programu Adria bit prikazan dokumentarac "U slučaju rata". MFF Fora, najmlađi program Mediteran Film Festivala, najmlađima ove godine nudi projekcije filmova "Coco i velika tajna" te "Leo da Vinci: Misija Mona Lisa".

Uz snažan dokumentarni program u konkurenciji, novost ovogodišnjeg festivala jeste program "U fokusu", u kojem će bit prikazana najbolja ostvarenja kinematografije zemalja Mediterana iz protekle godine. "U fokusu" je riječ o dinamičnoj i raznovrsnoj selekciji od sedam filmova koji su po mišljenju selektora festivala, Zdravka Mustaća, već obilježili filmsku godinu ili njihovo vrijeme tek dolazi.

U petak 24. kolovoza na otvorenom kinu bit će prikazan igrani film Nevia Marasovića, "CimcSans", s Jankom Popovićem Volarićem i Zlatkom Burićem u naslovnim ulogama, koji na velika platna donosi filmsku priču punu emocija i smiješnih životnih situacija.

O najboljima na MFF-u odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije, za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 25. kolovoza izabrati pobjednike 19. Mediteran Film Festivala i dodijeliti Grand prix MFF projektor i drugu nagradu MFF projektor, tradicionalno treću nagradu glasanjem dodjeljuje publika.

Ovogodišnji Mediteran Film Festival, nakon svečane dodjele nagrada, zatvorit će igrani film hrvatskog redatelja Ivana Salaja, ‘Osmi povjerenik'. Komedija je to snimljena prema istoimenom književnom hitu Renata Baretića o kompromitiranom političaru Siniši Mesnjaku i njegovim pokušajima da na najudaljenijem jadranskom otoku Trećići organizira izbore i ustroji vlast.

Uz velik broj filmova, neizostavni dio Mediteranskog festivala, jeste opuštena atmosfera i dobra zabava, filmski kvizovi, radionice, bogate nagrade i partiji na festivalskom trgu u središtu Širokog Brijega.

Više informacija o 19. Izdanju Mediteran Film Festivala potražite na službenim web stranicama festivala te Instagram i Facebook profilu festivala.

Dobrodošli na 19. MFF, poručili su organizatori.

(www.jabuka.tv)