‘Pravo Ljudski’ i Vijeće mladih Široki Brijeg organiziraju projekcije dokumentarnih filmova

Program će otvoriti četiri kratka dokumentarna filma mladih autora i autorica iz Bosne i Hercegovine u Pravo Ljudski produkciji, a koji su realizirani tijekom prošlogodišnjeg festivala u okviru Škole kreativnog dokumentarnog filma Ko je vidio Video?!, a nastaviti angažiranim filmom Prava društvena mreža kolektiva Srđan Keča, Ludovica Fales i Isis Thompson.

"Krizu javnog prostora, kao mjesta prošlosti, sadašnjosti, no i budućnosti, uvjetuje kulturna industrija, koja danas, djelujući u funkciji menadžerskog društva, doprinosi njegovom poništavanju i brisanju. Putujući program Pravo Ljudski ima za cilj humanizirati javni prostor, vratiti kulturu u domenu humanosti, umjetnosti i "utopije", probuditi u mladim ljudima, koji iako dolaze iz različitih sredina, zajedničku odgovornost spram onoga što ih okružuje, a u konačnici raditi na omogućavanju prosperitetnije budućnosti. To je razlog pokretanja putujućeg Pravo Ljudski programa", istakla je Andreja Dugandžić, koordinatorica Pravo Ljudski Film Festivala.

Pravo Ljudski nastavlja sa neformalnim obrazovnim aktivnostima u suradnji s lokalnim organizacijama, srednjim školama i građanima i građankama širom BiH, kako bi kroz umjetnost i individualizirane metodologije, prevazišli političke ili bilo koje druge podijele, te inicirali promjene u svojim lokalnim zajednicama.

U subotu, 25. svibnja 2013. u prostorijama Dogana Kulturnog Centra, Pravo Ljudski program za mlade Zumiraj prava će s učenicima i učenicama srednjih škola iz Širokog Brijega zumirati pitanje inkluzije. "Kroz postepeni, ali sigurni razvoj tolerancije prema individualnim razlikama i potrebama, doprinosi se raznovrsnosti, bogaćenju iskustava i razvoju ljudskosti. Inkluzivno obrazovanje sa zajedničkom vizijom, koje obuhvaća sve mlade odgovarajuće starosne dobi je, ne zaboravimo, jedno od osnovnih ljudskih prava. Obrazovni sistem odgovoran je za obrazovanje svih", navode iz Pravo ljudski.

Program Pravo Ljudski putuje... realizira se u suradnji i uz podršku Nacionalne fondacije za Demokraciju (NED) iz Washingtona, British Councila u BiH, te lokalnih partnera.

Više informacija o programu na www.pravoljudski.org.

Široki Brijeg