Potpisan ugovor o izvođenju radova na izgradnji kanalizacijskog kolektora kroz Široki Brijeg

Vrijednost ugovorenih radova je 926.000 KM. Ova faza radova obuhvaća izgradnju kolektora na dionici od Benta dalje kroz grad ulicama Antuna Mihanovića i Stjepana Radića do zgrade županije u dužini 970 metara. Planirani period za završetak radova je 200 dana od početka izvođenja istih.

Načelnik Kraljević je potpisao i Ugovor s tvrtkom „Integra" d.o.o. Mostar (Berislav Crnjac) za pružanje usluga stručnog nadzora nad izgradnjom kanalizacijskog kolektora „B" - I. faza u vrijednosti 14.800 KM. „Raduje me konačni početak radova na izgradnji kanalizacije, ali trebat će dosta operativnosti od strane izvođača i strpljenja od strane građana kod samog izvođenja radova jer radovi će se izvoditi kroz samo središte grada", izjavio je prigodom potpisivanja Ugovora Općinski načelnik Miro Kraljević. Radovi će početi krajem slijedećeg tjedna. Općina Široki Brijeg je jedna od osam općina u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je uključena u Projekt vodoopskrbe i sanitacije u Federaciji BiH. Općinsko vijeće Širokog Brijega je na svojoj 14. sjednici održanoj 4. kolovoza 2009. godine donijelo Odluku o prihvaćanju kredita Europske investicijske banke (EIB) za projekt izgradnje kanalizacijskih kolektora u iznosu od 5.828.000 KM, s rokom otplate 25 godina i početkom otplate šest godina nakon realiziranja kredita. Općina Široki Brijeg će uz realizaciju kreditnog aranžmana dobiti grant sredstva Europske komisije (IPA fond) u iznosu od 2.500.000 KM.

Projekt „Vodoopskrba i sanitacija u FBiH" je trenutačno najveći i najznačajniji projekt za komunalnu infrastrukturu, kako u FBiH tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, s obzirom da se paralelne aktivnosti odvijaju i u Republici Srpskoj. Svrha ovog projekta je da se sredstva koriste (kredit EIB-a, grantovi i vlastita sredstva općina) za provođenje mjera koje doprinose poboljšanju infrastrukture i osiguranju usluga koje za cilj imaju adekvatnu (s obzirom na kvalitetu kao i količinu) vodoopskrbu i prečišćavanje otpadnih voda u općinama koje su uključene u Projekt.

Drago Martinović