Otvoreno pismo uredništvu Večernjeg lista: Široki ne zaslužuje onakvu naslovnicu

Naime, na naslovnici Vašeg cijenjenog lista, čiji sam redoviti čitatelj, od nedjelje 27. siječnja na 2/3 naslovnice stoji: BOMBAŠI POŠLI NA SVADBU U Š. BRIJEG. Opće poznato je da senzacionalizam, crna kronika, kriminal i žutilo prodaju novine, ali mišljenja sam da i tu trebaju postojati granice, a posebice kada se radi o jednom ozbiljnom listu kao što je Večernji. Više je razloga zašto navedeni naslov nije najblaže rečeno korektan, ali navest ću samo dva i to da apsolutno nema nikakve poveznice da se ime Širokog Brijega postavlja u kontekst s činom (i riječi u naslovnici bombaši) kojega će svaki normalan čovjek osuditi, a i s druge komercijalne strane osobno mi je poznato da je Široki Brijeg na 1. mjestu po prodanim primjercima Vašeg cijenjenog lista u BiH.

Još ću dodati da je Večernji list jedan od najutjecajnijih medija na hrvatskom jeziku ne samo u Širokom Brijegu, nego i na području Bosne i Hercegovine gdje žive Hrvati. To sam naveo u svom radu pod nazivom „Postojeće stanje medija na hrvatskom jeziku u BiH" predstavljenom na okruglom stolu o medijskom izvještavanju o hrvatskom pitanju u BiH održanom u Mostaru prije nekoliko dana, a na temelju provedenog istraživanja prema kojemu su uz web portale Večernji list glavni medij na hrvatskom jeziku u BiH. Stoga od Vas tražim da objavite ovo pismo, ali i da se ispričate, vašim vjernim čitateljima, za naslov u nedjeljnom Večernjem listu (iako pretpostavljam da je naslov pisan u Zagrebu, ali to ne umanjuje odgovornost uredništva u BiH).

Ovo pismo sam poslao u nedjelju (27.1.) uredništvu Večernjeg lista izdanja za BiH za rubriku pisma, reagiranja, polemike i nije objavljeno. Isto pismo sam poslao u ponedjeljak zastupniku čitatelja Večernjeg lista u Zagrebu i nisam dobio odgovor. Još jedna zanimljivost vezana je za navedenu naslovnicu Večernjeg lista od nedjelje, a to je da na web portalu www.vecernji.hr postoji mogućnost pregleda naslovnica Večernjeg lista BiH, ali je (ne)namjerno izostavljena naslovnica od nedjelje što po mom mišljenju ipak na neki način priznaju svoju grubu grešku.

www.dragomartinovic.com