Otvorena izložba “Slike života” u NV galeriji u Širokom Brijegu

Otvorena izložba “Slike života” u NV galeriji u Širokom Brijegu

Samostalna izložba “Slike života” iranske umjetnice Mansoureh Hosseini otvorena je u petak u NV galeriji u Širokom Brijegu.

Rođena 1985. godine, diplomirala je na grafičkom odjelu Sveučilišta umjetnosti u Teheranu. Profesorica je umjetnosti na višoj umjetničkoj školi, te se uz grafičku ilustraciju bavi i slikarstvom.

Uz suradnju s Draganom Nuić-Vučković i njihovog virtualnog Facebook prijateljstva, organizirana je izložba kojom se ova mlada umjetnica u NV galeriji predstavila s 15 djela – digitalnih otisaka-ilustracija i slika na platnu. U svojoj pisanoj poruci umjetnica je kazala:

Dolazim iz zemlje burne prošlosti koja je od nedavno na rubu rata i strogih sankcija. Konstantno crtanje dovodi me do smirenja koje ne mogu doživjeti ni na koji drugi način. Ljudi u mojim slikama nekada su tužni, nekada sretni, poput svih nas.

Umjetnost je univerzalni jezik koji svi razumijemo i drago mi je što se izražavam jezikom boja i oblika i što njime mogu komunicirati s ljudima svih zemalja.

Umjetnost ima veliku moć da naš svijet bar malo učini ljepšim… Komunikacija s posjetiteljima NV galerije bila je uspješna i pozitivna.

U predgovoru kataloga izložbe Dragana Nuić-Vučković između ostalog zapisala je da se ovaj mali ciklus sastoji iz dva dijela: kolorističkih slika punih životne radosti i ljubavi uz fantastičnu floru i faunu kojom Mansoureh slavi univerzalnu ljepotu našeg narušenog staništa na zemlji.

Na tonskim ilustracijama prizori su slojevitiji i u njima su korijeni starih mitova veličanstvene Perzije. U njima se prepliću dobro i zlo, temeljni obrazac dualističkog načela zoroastrizma…

Osobnim iskrenim likovnim jezikom Mansoureh upozorava na našu krhkost, našu jednakost, bliskost i ljubav koja nestane u trenutku, i time pokazuje da smo, iako geografski daleko, opet tako blizu, da „govorimo“ istim jezikom umjetnosti i proživljavamo iste slike života. Izložbu je otvorio Vladimir Mikulić-Vava na perzijskom jeziku.

Izložba će u NV galeriji ostati otvorena do 20. listopada 2019., prenosi portal jabuka.tv.