FOTO  Održana svečana sjednica Općinskog Vijeća Široki Brijeg - 12.08.2011

Miro Kraljević, Široki Brijeg

Predsjednik Bokšić je između ostalog istaknuo da je od zadnje svečane sjednice Općinskog vijeća,održane prije godinu dana, održano 11 sjednica na kojima je doneseno 46 odluka, 26 rješenja, 24 zaključka, 27 izvješća, 11 informacija i tri plana među kojima je i Detaljni plan Gospodarske zone Trn.

U izvješću o radu Općinskog načelnika Mire Kraljevića koje je prikazano u obliku 8-minutne video projekcije načelnik Kraljević posebno je istaknuo nepravednu raspodjelu javnih prihoda prema općini, kao i projektima koji su započeti, ali i onima koji su stopirani (škola), te o gospodarstvu i infrastrukturi i planovima za slijedeću godinu. Nakon video projekcije Općinski načelnik Miro Kraljević je dodao da očekuje potporu viših razina vlasti, ali i pravedniju raspodjelu javnih prihoda jer Općini Široki Brijeg se od 120 milijuna konvertibilnih maraka javnih prihoda na godišnjem nivou vrati svega 7 milijuna konvertibilnih maraka. Široki Brijeg je nakon monografije Široki Brijeg koja je u veoma kratkom vremenu nakon što je ugledala svjetlo dana (poč. 2009.) dobila nekoliko nagrada, ali i mnogobrojne pozitivne  reakcije građana i gostiju koji su je imali prigodu prelistati dobio i dokumentarni film koji je premijerno prikazan. U 15 minuta koliko traje film prikazana je povijest grada, ali i današnji Široki Brijeg kao gospodarsko, kulturno, športsko i vjersko središte ne samo Hercegovine već i mnogo šire, ali i kao Grad filma i Sveučilišni grad.  

U svom obraćanju nazočnima širokobriješki gvardijan fra Sretan Ćurčić je istaknuo da je Franjevački samostan Široki Brijeg najstariji samostan u Hercegovini, da je Široki Brijeg kolijevka franjevaca, kulture i pismenosti, ali istovremeno napomenuvši da je neophodno što prije povratiti fratarsku imovinu da bi se moglo uraditi i ono što nedostaje Širokom Brijegu, a to je između ostalog i knjižnica, memorijalni centar za pobijene franjevce, urediti sklonište i Mekovac... „Danas smo mogli vidjeti zašto je Široki brijeg uvijek na 1. mjestu a to je da smo slušali načelnika Kraljevića a nismo ga vidjeli aludirajući na video projekciju izvješća Općinskog načelnika Mire Kraljevića. Gradonačelnik Vinkovaca dr. Mladen Karlić je čestitajući Dan općine i blagdan Velike Gospe rekao da se Vinkovci ponose što im je grad prijatelj Široki Brijeg jer je to grad koji stalno ide dalje i razvija se. Prije svečane sjednice Općinskog vijeća položen je vijenac i zapaljena svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava (kod križa). Na sjednici su bili nazočni predstavnici hrvatskog naroda u tijelima političke, zakonodavne i izvršne vlasti države Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Županije Zapadnohercegovačke, načelnici i predsjednici Općinskih vijeća susjednih općina, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, širokobriješki fratri s gvardijanom fra Sretanom Ćurčićem, gradonačelnik Vinkovaca grada prijatelja Mladen dr. Karlić, Matija Posavec dožupan Međimurske županije s kojom je Općina Široki Brijeg potpisala povelju o prijateljstvu, predstavnici političkih stranaka, znanstvenog i kulturnog života, gospodarstvenici, športski djelatnici... Svečanost obilježavanja Dana općine i blagdana Velike Gospe svojim nastupom su upotpunile Nikolina Šušak i Gabrijela Iličić učenice Srednje glazbene škole Široki Brijeg i voditelj Marinko Karačić. Svečanu sjednicu uživo su prenosili Radio postaja Široki Brijeg i Radio Herceg Bosne, a mogla se pratiti putem interneta www.sirokibrijeg.ba  i  www.hercegovinalive.com

Drago Martinović