FOTO  Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Široki Brijeg

Općina Široki Brijeg, Miro Kraljević, Dario Kordić, Zdenko Čosić

Predsjednik Topić je nakon pozdravnih riječi govorio o radu Općinskog vijeća u proteklih godinu dana istaknuvši odličnu suradnju s vijećnicima i Općinskim načelnikom Mirom Kraljevićem. „Tijekom prošlog mjeseca oba Doma Parlamenta FBiH usvojili su Zakon o Gradu Široki Brijeg, te će nakon objavljivanja ovog zakona u Službenim novinama FBiH i donošenja Privremene statutarne odluke od strane Općinskog vijeća, Široki Brijeg i službeno postati grad. Donošenju ovog zakona prethodila je Odluka Općinskog vijeća u srpnju 2013. o pokretanju postupka proglašenja Općine Široki Brijeg gradom", rekao je  između ostalog predsjednik Topić.

Izvješće o radu Općinskog načelnika Mire Kraljevića i ove godine prikazano je u formi 15-minutne video projekcije. Prikazani su projekti koji su u tijeku, projekti koji su završeni, ali i projekti koji se planiraju raditi u budućnosti. Istaknuta je odlična suradnja s gospodarstvenicima, potpora projektima u mjesnim zajednicama, ali i potpora radu športskih i kulturnih udruga mladih. Nakon video projekcije Općinski načelnik Miro Kraljević je istaknuo kao prioritet u vremenu koje slijedi izrada Strategije razvitka, te aktivnosti općinskih tijela vlasti koji se provode u da bi se imovina koja je oduzeta franjevcima za vrijeme komunizma vratila.

Na temelju Odluke Općinskog vijeća dodijeljena su  javna priznanja onima koji su doprinijeli napretku i ugledu Općine Široki Brijeg ili su postigli izuzetne rezultate u različitim djelatnostima. Javna priznanja Zlatna plaketa „Grb Općine Široki Brijeg" dodijeljena su ddr. fra Serafinu Hrkaću, Crvenom križu Općine Široki Brijeg, tvrtki 'TEM Mandeks' d.o.o. i Domu za djecu s poteškoćama u tjelesnom i psihofizičkom razvoju 'Marija naša nada'.

Prisjećajući se dolaska fratara na Široki Brijeg i početka njihovog djelovanja i gradnje crkve,provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko u svom obraćanju istaknuo je pitanje vraćanja oduzete imovine franjevcima. „Ne želimo povratak imovine poradi pukog vraćanja, nego želimo ponovno u duhu početka staviti sve u službu naše zajednice i našeg naroda", rekao je provincijal fra Miljenko Šteko zahvalivši se predsjedniku Vlade ŽZH Zdenku Ćosiću i načelniku Kraljeviću na iskazanoj spremnosti vraćanja otete imovine pravim vlasnicima - franjevcima. 

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke istaknuvši važnost Širokog Brijega kao kulturnog i gospodarskog središta županije potkrijepio podacima o porastu zaposlenosti u Županiji Zapadnohercegovačkoj u 2013. godini za 1436 radnih mjesta u usporedbi sa 2012. godinom.

Nazočne su prigodnim riječima pozdravili i Milan Kovač, predsjednik zajednice kluba utemeljitelja HDZ-a 'Franjo Tuđman' i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović koja je istaknuo važno mjesto koje zauzima Široki Brijeg u strukturama vlasti na svim razinama, kao i u gospodarskom ali i znanstvenom području.

Prije svečane sjednice Općinskog vijeća položen je vijenac i zapaljena svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava (kod križa) za sve umrle, poginule i nestale hrvatske branitelje. Na sjednici je nazočio haški uznik Dario Kordić, hrvatski predstavnici u tijelima političke, zakonodavne i izvršne vlasti s razine države Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Županije Zapadnohercegovačke, načelnici i predsjednici Općinskih vijeća susjednih općina, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, širokobrijeških fratri, predstavnici političkih stranaka, znanstvenog i kulturnog života, gospodarstvenici, športski djelatnici... Svečanost obilježavanja Dana općine i blagdana Velike Gospe s dva glazbena broja na klaviru upotpunio je učenik III. razreda Srednje glazbene škole 'Široki Brijeg' i voditelj programa Marinko Karačić novinar Radio postaje 'Široki Brijeg'. Svečanu sjednicu uživo je prenosila Radio postaja Široki Brijeg i radio Herceg Bosne, a mogla se pratiti i putem interneta na službenoj web-stranici Općine www.sirokibrijeg.ba.