FOTO  Na Rujnu otkriven spomenik svim žrtvama I. i II. svjetskog rata i poraća i Domovinskog rata

rujani, spomenik
...iz sela Rujan. Spomenik je otkrio Stanko Sesar otac poginulog hrvatskog branitelja Nevenka. Ovaj dan se drugu godinu zaredom ujedno proslavlja i kao Dan Rujna.

Program je započeo svetom misom u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Rujnu. Misno slavlje je predvodio Rujnjanin fra Mladen Sesar uz sumisništvo fra Ivana Sesara i fra Maria Knezovića. Nakon mise upriličeno je svečano otkrivanje spomenika svim žrtvama I. i II. svjetskog rata i poraća i Domovinskog rata iz sela Rujan, a kojega je otkrio Stanko Sesar otac poginulog hrvatskog branitelja Nevenka. Na spomeniku su isklesana imena žrtava iz II. svjetskog rata i poraća njih ukupno 38 i iz Domovinskog rata 1 žrtva iz sela Rujan Nevenko Sesar. Vijenac kod spomenika su položili Vinko Sesar Žica i Stipe Sesar Ćipa predsjednik Udruge 'Rujan'. U ime Udruge 'Rujan' nazočnima se prigodnim riječima obratila tajnica Udruge Marija Banožić, a program otkrivanja spomenika je vodila Ivana Suton.

Nakon otkrivanja spomenika organizatori su priredili druženje na igralištu kod škole, a domaćini su za sve Rujnjane i njihove goste priredili bogat program, hranu, piće i glazbu uživo. U zabavnom programu uz voditeljstvo Marinka Mikulića Makoa nastupili su članovi HKUD-a Kočerin i glazbena skupina iz Crnih Lokava.

Svečanosti otkrivanja spomenika i proslavi Dana Rujna osim domaćina Rujnjana i onih koji su se odselili i danas žive na svim stranama svijeta nazočili su i minstar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Vlade Županije Zapadnohercegovačke Mladen Begić, predsjednik Gradskog vijeća Širokog Brijega Vinko Topić, načelnik Općine Posušje Branko Bago, general Željko Glasnović, te brojni gosti.

Organizator i inicijator obilježavanja Dana Rujna i izgradnje spomenika je Udruga za zaštitu i promicanje kulturne baštine „RUJAN". Predsjednik Udruge je Stipe Sesar - Ćipa, a članovi udruge su žitelji Rujna.