Na otvaranju MFF-a film 'Sestre' izazvao buru emocija

sestre čuljak
sestre čuljak
... 19. Mediteran Film Festival (MFF).

MFF je otvorenim proglasio gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević. Otvaranju MFF-a su prisustvovale i sestre Čuljak Šima i Draženka, koje su prije spašavanja preživjele sedam dana bez hrane i vode u snijegom i ledom okovanoj jami.

- Hvala vam što nas niste zaboravili nakon toliko godina - poručile su sestre nakon hercegovačke premijere filma.

Film je prikazan nakon 33 godine 7 mjeseci i 9 dana od događaja, što je potvrdio jedan od spasilaca sestara iz davne 1985. godine.

- Nije stvar u tome što nam se u životu dogodi, već šta mi od života napravimo. Stvar je u načinu na koji mi reagiramo i prihvatimo nešto. Sve je moguće ako ljudi vjeruju. Nas je samo vjera spasila, složno su uglas zaključile ove dvije nevjerovatne sestre.

Život sestara Čuljak

Zdenko Jurilj, reditelj filma, rekao je da se ne radi o klasičnoj dokumentarističkoj rekonstrukciji događaja.

- Ovo je naš pogled na život sestara, naš prikaz psihologije tih sedam dana, koje su one provele zatočene u provaliji te zime - rekao je Jurilj.

Sestre Čuljak poručile su da je večer u Širokom Brijegu bila emotivnija od sarajevske premijere.

Kinematografija u Hercegovini

Tomislav Topić, direktor Festivala, rekao je kako je zbog ovog filma pokazan najveći interes publike.

- Trudimo se napraviti domaći film. Jedini smo iz BiH koji su ove godine imali dokumentarni film u glavnom programu SFF-a. Ponosni smo da smo stvorili kinematografiju u Širokom Brijegu - rekao je Topić.

Robert Bubalo, producent Festivala, rekao je da ova priča traje 19 godina i da je Festival napravio novu jezgru kinematografije koja raste u Širokom Brijegu i Hercegovini.

Na otvaranju 19. po redu Festivala prikazan je i film ''Moja sućut'', nastao u radionici MFF škole, koji, kako su istaknuli Lucy Eagleson Ribich i Luke Grigg, voditelji filmskih radionica, donosi ''pravu hercegovačku priču smještenu u okvire crne komedije''. Ove godine su, kako su istaknuli, napravili veliki korak naprijed.

Priču su snimala djeca iz SAD, Slovenije, Hrvatske i BiH, a projekt filmske radionice je podržala Američka ambasada u BiH.

Natjecateljski program

U programu u konkurenciji prve festivalske večeri prikazani su španjolski dokumentarac ''Borba s bikovima'' redatelja Jaimea Alekosa i film ''Babilon, ljubavi moja'' talijanskog reditelja Pierpaola Verdacchia, prenosi Dnevni avaz.