FOTO  Kočerin: Tisuće vjernika na duhovnome seminaru

Kočerin, duhovna obnova, fra Mario Knezović
Trodnevna predavanja, koja su započela 8. ožujka, i molitve predvodio je fra Mario Knezović, mjesni župnik. Seminar se održao pod tematskim naslovom: "Upoznaj sebe, Boga i ljude u snazi milosrđa".

Fra Mario je prve večeri govorio o spoznaji Boga i susretu sa živim Bogom. „Naša vjera nije, naime, stvar razuma ili domišljanja filozofa i znanstvenika. Boga nije privilegija teologa i Crkvenih učitelja. Boga se spoznaje srcem. Stoga, uputimo se u susret s Bogom i porušimo sve svoje kumire, idole i lažnu sliku o Bogu. Naš Bog nas poznaje potpuno. On nas je u dlanove svoje urezao", rekao je fra Mario.

Druge večeri tema je bila spoznaja sebe i svoje Ja. Fra Mario je istaknuo kako najveći stranac živi u našoj vlastitoj koži, te je iznio praktične savjete kako sebe prihvatiti i osloboditi se pritiska i očekivanja drugih od nas. „Nije smisao života dokazivati se ljudima i ostvarivati zamišljenu sliku drugih o nama. Smisao je biti svjestan da smo kao Božja djeca posebni, jedinstveni i trebamo život živjeti kao orginali, a ne loše kopije tuđih života".
Završne večeri bilo je govora o prihvaćanju drugih ljudi s kojima dijelimo svoju svagdašnjicu, te o Božjem milosrđu koje treba darivati i primati. „Ako u susret drugima idemo kao onima koji nemaju pravo na pogrješku i pad, unaprijed ljude osuđujemo i zatvaramo vrata milosrđa. Praštanje mora biti naš životni stav, a ne prigodničarski osjećaj da, eto, i mi moramo bar ponekad oprostiti", rekao je fra Mario.

Seminar su pjesmom pratili Frama Kočerin, Drina Penava i sestre Darija i Ana Ramljak. Zanimljivo je bilo vidjeti vjernike koji su došli iz daleka. Tako nam bračni par iz Koprivnice svjedoči da nisu zažalili što su prešli tolike kilometre jer tko želi, kako rekoše, susresti Isusa ništa nije teško. Još su dodali da je puno dalje i teže putovanje do Isusa nego od Koprivnice do Kočerina. Trodnevni seminar je završio klanjanjem Isusu u Presvetome Oltarskome Sakramentu i blagoslovnim molitvama.