Kako je Joanne Katarina Kovačić danas pronašla rodno selo svojeg oca Ivana kod Širokog Brijega

Široki Brijeg, susret

U vremenu bivše države mnogi ljudi a posebno oni koji se nisu slagali sa političkom situacijom i komunističkom diktaturom morali su bježati sa svojih ognjišta kako bi pronašli slobodu i bolji život negdje drugo, pa taman bilo na kraju svijeta. Tako je i, tada mladi, Ivan Kovačić iz Turčinovića kod Širokog Brijega morao otići u daleku Australiju i ostaviti svoj Široki Brijeg i Hercegovinu u koju se više nikad živ nije vratio.

Ivan se skrasio u Australiji gdje se oženio Francuskinjom s kojom je dobio sina i kćer. No, život nije bio jednostavan i brak se raspao a njegova žena se sa dvoje njihove djece vratila u Francusku. Joanne Katarina Kovačić i njezin brat John su vrlo malo znali o svojem ocu i svojem porijeklu, sve dok Joanne nije pronašla jedan dokument, najvjerojatnije rodni list, u kojem je otkrila otkuda potječe njezin otac i njihovo porijeklo. To ju je zainteresiralo da pronađe svoje hrvatske korijene u Turčinovićima kod Širokog Brijega, piše ABCportal.info.

Joanne je već nekoliko puta posjetila Hrvatsku i Dubrovnik gdje je saznala da Široki Brijeg nije toliko daleko udaljen od Dubrovnika pa je danas odlučila sa svojim prijateljem doći u rodno selo svojeg oca Ivana.
Svratili su u mjesno groblje gdje su naknadno iz Australije prebačeni posmrtni ostaci njezinog oca. Grob je pronašla ali i svoju prvu rodbinu u Turčinovićima. Uslijedio je dirljiv susret sa svojim rođakom Ivanom Kovačićem Šajbom kojemu je njezin otac Ivan bio stric.