Jubilarna 25. Širokobriješka večer u Zagrebu

Zagreb
Okupljanje će započeti u 20:00 sati, a ove godine bit će posebno svečano jer se obilježava 25. obljetnica održavanja"Širokobrijeških večeri".

Jubilarnu svečanost uljepšat će HKUD "Brda" iz Izbična te Mate Bulić, dugogodišnji prijatelj zajednice i Širokog Brijega.

Večer će, kako navode organizatori, biti prigoda prisjetiti se dr. Franje Tuđmana, prvoga hrvatskog predsjednika koji je bio čest gost i veliki prijatelj zajednice.

Uz bogat kulturno-umjetnički program te veliki broj Širokobriježanki i Širokobriježana koji žive u Zagrebu, i na ovoj svečanoj večeri očekuje se veliki broj visokih uzvanika iz društvenoga, političkoga, kulturnoga, sportskoga i gospodarskoga života dviju domovina Hrvata - Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Proteklih nekoliko godina, okupljanju je nazočilo preko 700 uzvanika, što je članovima ove Zajednice najveći poticaj da ustraju u radu i organizaciji ove tradicionalne večeri.

I ova svečana 25. "Širokobriješka večer" će, kao i godinama prije, imati humanitarni karakter.

Po prvi put, dio humanitarnog prihoda će ići izvan Širokog Brijega - u obnovu župne crkve Prečistoga Srca Marijina u Bijeljini, koja je, poput brojnih Hrvata tog kraja, u proteklom ratu teško stradala, naveli su organizatori u priopćenju.

Napominju da je crkva zbog povijesne i arhitektonske vrijednosti 2015. godine proglašena i nacionalnim kulturnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

U tijeku je temeljna obnova župne crkve. A preostali katolički vjernici u Semberiji, njih 100-tinjak na čelu sa župnikom vlč. Andrejom Lukanovićem, očekuju da će crkva Prečistoga Srca Marijina ubrzo zasjati u svojoj punoj ljepoti.

Na ovaj način, Zavičajna zajednica Široki Brijeg, uz konkretnu potporu, šalje i poruku Hrvatima u ovom dijelu BiH da nisu sami, a ponajmanje da su zaboravljeni.