Hrabra baka potjerala lopova

Naime, ova hrabra starica, koja živi u malom mjestu Rasno, udaljena 800 metara od prvog susjeda, doživjela je bliski susret s lopovom, koji je došao otuđiti kozliće iz štale, u kojoj ima jedanaest kozlića, jednu kravu i tele.

Pretrpljeni strah

Sve se dogodilo u noći oko jedan sat, a Draga je ispričala svoju priču:
"Zaspala sam kad odjednom me probudi lajanje ćuke, jamila sam bateriju i posvitila u sat, kad ono 1.10 sati, a ćuko i dalje laje. Polako sam otključala vrata, kad moje koze i janjci razbižali se oko kuće, a prije spavanja sam ih zatvorila u štalu. Vidila sam da su vrata od štale odvaljena i bačena nekoliko metara", priča baka Draga, koja je, kako kaže, odmah nakon što je čula da se u mraku nešto miče iza zida pustila svog psa koji se odmah dao u hvatanje drskog lopova, koji je pobjegao bez plijena.

"Sve odjekuje po mraku kako stine udaraju od zid, sigurno je lopov, gađa mog ćuku, đava' ga lipi odnia. Čekala sam da se ćuko vrati, ali nije ga bilo nekoliko dana, bila sam se uplašila kako ću bez njega, ali jučer se vratia, samo mu je slomljena noga, ma ža' mi ga je u dušu", kazala je naša hrabra sugovornica Draga, koja je osim pretrpljenog straha prošla bez većih posljedica.

Težak život

Obitelj bake Drage inače živi u Širokom Brijegu, ali baka Draga je odlučna živjeti i ostati ondje gdje se i rodila. Cijeli svoj život provela je u Rasnu gdje se sama brine o svojim životinjama, a sve kako bi preživjela ovo teško vrijeme.
Stoga nije teško shvatiti hrabrost ove žene da sama krene u obračun s onim tko je došao uzeti ono što je ona teškom mukom zaradila.

Bez imalo razmišljanja ona je izišla iz kuće u noći, okružena šumom, bez obzira što je znala da je netko nepoznat u blizini.

Vrlo je hrabro obranila svoju stoku, jer kako i sama kaže, "od kozlića i krave živim, ako mi njih ukradu, kud sam prispila".

Piše: Mirela Tučić / Dnevni list