Ganga je kraljica glazbenih žanrova zapadne Hercegovine

Hercegovina, običaji, tradicija, ganga, Imotski, Hercegovina, ganga, hercegovački gangaši

Sačuvati od zaborava

"Želja nam je da naša ganga uđe kao nematerijalna baština pod UNESCO-ovu kapu, kako naš trud u očuvanju baštine ne bi bio uzaludan. Nadamo se da ćete svi koji budete imali ovaj CD uživati slušajući gange, koje smo željeli otrgnuti od zaborava", rekao je Marinko Mikulić Mako predstavljajući CD. Predsjednik Udruge gangaša zapadne Hercegovine Mate Anić zahvalio je svima koji su pomogli u izdavanju ovog CD-a posebno istaknuvši Općinu Široki Brijeg i Zapadnohercegovačku županiju, ali i izvođače zahvaljujući kojima je i snimljen ovaj jedinstveni nosač zvuka. Predstavljanje je proteklo uz zvuke gange, gusala, dipala i bećarca i uz domaće poslastice te je trajalo do kasnih noćnih sati. Ovaj CD je posvećen naraštajima koji dolaze kako bi imali prigodu čuti neke od pradjedovskih običaja i pjesama koje polako izumiru, ali ovo je način za opstanak običaja i pjesama i očuvanje kulturne baštine zapadne Hercegovine gdje je ganga pronašla svoje utočište kao trenutačno najaktualniji i najizvođeniji tradicionalni glazbeni žanr. Premda su, u mnogim krajevima, danas zavladali novi zvuci s tekstovima bez pouke i glazbom bez senzibiliteta, tradicionalna glazba ostala je postojana, kako među starijim, tako u novije vrijeme i među mlađim dijelom stanovništva.

Haiku s kamena

U jednom minulom vremenu, ganga se pjevala "od jutra do sutra", a ponosni ljudi sa sela s ljubavlju su je prenosili i širili u druge krajeve.
Haiku s kamena u posljednje vrijeme sve više pokazuje koliko uistinu vrijedi. Vrijeme donosi zaborav, tijek života se stalno mijenja, ali ono što uistinu vrijedi i što je rađeno "za sva vremena", nikad ne nestaje niti se mijenja. Tako će biti i s gangom, koja je prošla bune i bunice, a opet je ostala neprikosnovena kraljica glazbenih žanrova ovog dijela Hercegovine.

Dnevni list