FOTO  Postavljen tenk na spomen obilježju zaustavljanja tenkova Široki Brijeg - Polog

zaustavljanje tenkova, Polog, Široki Brijeg

Postavljanjem tenka T-55, danas je na spomen obilježju zaustavljanja tenkova JNA 1991. godine na granici između Širokog Brijega i Mostara (Dobrič-Polog) završena zadnja faza uređenja ovoga spomen obilježja.

Ove su godine, Grad Široki Brijeg u suradnji s braniteljskim udrugama HVO-a i Ministarstvo obrane BiH, sklopili Ugovor o dodjeli prostora na privremeno korištenje Odjelu Vojnog muzeja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH.

Naime, formiranjem jedinstvenih Oružanih snaga BiH 2005. utemeljena je 1. pješačka (gardijska) pukovnija. Pukovnija baštini identitet, tradiciju i kulturno povijesno nasljeđe Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda. Pukovnija je smještena u vojarni Stanislava Baje Kraljevića na mostarskom Helidromu – Rodoč, koja je većinom ustupljena na korištenje Sveučilištu u Mostaru. Temeljem zakonskih akata 1. pješačka (gardijska) pukovnija ima sljedeće zadaće da: priprema, istražuje i baštini povijest postrojbi Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda u BiH, surađuje s braniteljskim udrugama i civilnim institucijama; objavljuje publikacije pukovnije; čuva kulturno-povijesno nasljeđe, tradiciju, narodne i vjerske običaje hrvatskog naroda u BiH; drugima prenosi znanja o povijesnim običajima, kulturi odijevanja i ponašanju pripadnika pukovnije; vodi vojne klubove pukovnije i upravlja muzejom pukovnije.

Muzej se sastoji od središnjeg muzeja (vojarna Stanislav Baja Kraljević u Mostaru) i četiri odjela (u vojarnama Livno, Kiseljak i Orašje te spomen obilježju zaustavljanja tenkova Široki Brijeg - Polog).

Ovaj odjel Vojnog muzeja bit će otvoren za posjetitelje i javnost, nakon što ovih dana komisija Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH pregleda lokaciju.