FOTO  Nastavljena rekonstrukcija sukoba u Širokom

Prvi dio rekonstrukcije, koja se provodi u sklopu istrage koja traje pola godine, je obavljen 26. ožujka. Prema izjavi predmetne tužiteljice, u sklopu istrage provodi se ukupno 12 postupaka u kojima je osumnjičeno 19 osoba.

Tijekom jučerašnje rekonstrukcije, u kojoj su sudjelovali vještaci, balističari, policija, također su se izvodili određeni dokazi oko navijačkih divljanja, a rezultati će biti poznati nakon nekoliko dana kada istražitelji detaljno ispitaju sve prikupljeno na terenu.

Mjerenja i fotografiranja

U nastavku rekonstrukcije na mjesto događaja došla su četvorica navijača FK Sarajeva, koji tijekom prve rekonstrukcije nisu stigli biti raspoređeni niti su dali iskaz. Upravo se jučer vršila rekonstrukcija na mjestu gdje je ubijen Puljić, te oko benzinske postaje gdje su nesretnog dana zabilježeni najveći neredi. Od velike koristi istražiteljima bili su i iskazi lokalnih mještana, koji su kobnog dana bili u blizini Pecare. Osim njih, u rekonstrukciji su bili raspoređeni i policajci koji su 4. listopada 2009. bili na licu mjesta. Cijeli slučaj pokušao se rekonstruirati na osnovu ranijih iskaza svjedoka te brojnih fotografija i videozapisa divljanja prije nogometne utakmice NK Široki Brijeg - FK Sarajevo. Osim tih već poznatih dokaza, istražitelji su vršili razna mjerenja te fotografiranja. Rekonstrukcija se vodila po nalogu Tužiteljstva ZHŽ-a, iz kojeg smatraju kako će ona uvelike pomoći u cjelokupnoj istrazi.

Prikupljanje dokaza

Vesna Ćavar, tužiteljica nadležna za ovaj slučaj, ranije je naglašavala kako se mora iscrpiti svaki mogući dokaz kako bi dobili jasnu sliku. Prema njoj, upravo zbog toga se čini kako sve teče sporije, navodeći da je bolje iscrpiti sve mogućnosti kako bi optužnica bila što kvalitetnije urađena. Zbog toga ona ne želi nagađati kada će biti podignuta, iako napominje da bi rekonstrukcija trebala biti završna faza istrage. Tužiteljstvo ZHŽ-a o neredima u Širokom Brijegu vodi 12 odvojenih predmeta u kojima je osumnjičeno 19 osoba s obzirom da je epilog navijačkih nereda, osim ubojstva Puljića, bilo petnaestak ozlijeđenih osoba, od kojih je nekoliko ranjeno vatrenim oružjem.

Osumnjičenici

Podsjetimo, za ubojstvo Vedrana Puljića osumnjičeni su Oliver Knezović iz Širokog Brijega i policajac Dragan Vujević iz Ljubuškog. Knezović je iz pritvora pobjegao u Hrvatsku, dok je Vujević pušten na slobodu.
Naime, jedan policijski pištolj završio je u rukama civila Knezovića, a prema jednoj verziji, Knezović je od Vujevića oteo pištolj. Prema drugoj verziji, Vujeviću je pištolj ispao na ulicu.

ABCportal.info (FOTO Ivan RAMIĆ)/dnevni-list.ba