FOTO  Bleiburg, Polog i Šušak - dokaz nesebične žrtve hercegovačkih Hrvata

blajburg

„U budućnosti vođeni idealima kojih se danas prisjećamo, Hercegovci moraju dodati i dozu racionalnog gledanja i vlastitog interesa, i tek onda ćemo dočekati da obilježavamoi svoje pobjede na svoj račun.", rekao je na kraju svog izlaganja prof. Raspudić na središnjoj svečanosti obilježavanja obljetnica Bleiburg i križni put 1945., zaustavljanje tenkova u Pologu 1991. i sjećanje na ministra Gojka Šuška 1998. održanoj u kinu Borak. Prigodnim riječima nazočnima se obratio i predsjednik Povjerenstva za pripremu obilježavanja obljetnica i predsjednik Općinskog vijeća Nedjeljko Bokšić koji je između ostalog istaknuo da je Bleiburg i križni put, zatim zaustavljanje tenkova u Pologu nastavak borbe hrvatskog naroda za samostalnu i nezavisnu hrvatsku državu i da je na tom putu jedan od najzaslužnijih za stvaranje hrvatske države upravo naš Širokobriježanin koga se prisjećamo ministar Gojko Šušak.

„Obilježavanje obljetnica Bleiburga i križnog puta, zaustavljanje tenkova i sjećanje na našega ministra Gojka Šuška koji je umro prije 12 godina naša su trajna obveza. Stoga zahvaljujem svima Vama koji ste odvojili svoje dragocjeno vrijeme i došli da zajednički dostojno obilježimo ove obljetnice i na taj ih način sačuvamo od zaborava", rekao je u svom izlaganju Miro Kraljević načelnik općine Široki Brijeg. „Nitko tko je Hrvat ne smije zaboraviti Bleiburg i strašnu tragediju koju taj austrijski toponim simbolizira. Niti jedan Hrvat ne smije zaboraviti Polog i one koji su stali pred tenkove jugoslovenske komunističke vojske. Nitko tko je Hrvat ne smije zaboraviti Gojka Šuška hrvatskog ratnog ministra koji je zajedno sa predsjednikom Tuđmanom bio na čelu hrvatske pobjede", riječi su Ivice Lučića profesora povijesničara sa Hrvatskog instituta za povijest.

Općinsko izaslanstvo predvođeno Općinskim načelnikom Mirom Kraljevićem i predsjednikom Općinskog vijeća Nedjeljkom Bokšićem položilo je vijenac na Trgu širokobrijeških žrtava (kod Križa). Voditelj programa bio je Marinko Karačić. Svečanost obilježavanja obljetnica svojim nastupima je upotpunila Glazbena škola Široki Brijeg. Na samom početku svečanosti obilježavanja obljetnica Bleiburg i križni put 1945., zaustavljanje tenkova u Pologu 1991. i sjećanje na ministra Gojka Šuška 1998. prikazan je 15-minutni dokumentarni film „Svibanjska trilogiija" koji je izradila Udruga za promicanje povijesne baštine „Riječ i slika".

Drago Martinović