Dvije osobe iz Širokog Brijega prijavljene za Nesavjestan rad u službi

...iz Širokog Brijega, zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo Nesavjestan rad u službi.

Naime, Sektor kriminalističke policije MUP-a ŽZH, u suradnji s FUP-om, provodi kriminalističko istraživanje s ciljem rasvjetljavanja razbojništva, koje je počinjeno 5.10.2010. godine.

Podsjećamo, navedenog datuma u mjestu Dužice, općina Široki Brijeg, počinjeno je kazneno djelo Razbojništvo na štetu Zagrebačke banke d.d. Zagreb i UniCredit Bank d.d. Mostar - taj dan oko 10:50 h veći broj naoružanih osoba presreo je blindirano vozilo, koje se s pratećim vozilom kretalo regionalnom cestom R420 iz smjera Mostara u smjeru GP Vinjani Donji.
Uz prijetnju uporabe oružja naoružani razbojnici tom prilikom su iz blindiranog vozila otuđili veliku svotu novca, čiji točan iznos u interesu istrage ne smijemo navoditi.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je T. M. (55), u svojstvu Voditelja Centralnog trezora UniCredit Bank d.d. Mostar, počinio kazneno djelo Nesavjestan rad u službi iz čl. 387. KZ-a FBiH tako što je propustio izvršiti dužnost nadzora te je omogućio drugoprijavljenom M. B. (45), zaposlenom na radnom mjestu zaštitar/blagajnik u Centralnom trezoru, da ne prisustvuje utovaru novčane pošiljke iako je na to bio obvezan.

Drugim riječima T. M. (55) osumnjičen je da je, svjesno kršeći propise, na nagovor M. B. (45), istom omogućio da ne prisustvuje utovaru novčane pošiljke nego da se istoj naknadno priključi ispred svoje obiteljske kuće u mjestu Trn, općina Široki Brijeg.

Slijedom toga Sektor kriminalističke policije MUP-a u siječnju o. g. podnio je Županijskom tužiteljstvu izviješće o počinjenom kaznenom djelu protiv T. M. (55), zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo Nesavjestan rad u službi iz čl. 387. KZ-a FBiH, te protiv M. B. (45), zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo Nesavjestan rad u službi u svezi s kaznenim djelom Poticanje (čl. 387. u svezi s čl. 32. KZ-a FBiH).

Sektor kriminalističke policije MUP-a ŽZH, u suradnji s FUP, nastavlja provoditi kriminalističko istraživanje u cilju rasvjetljavanja kaznenog djela razbojništva počinjenog 5.10.2010. godine, a o saznanjima do kojih smo do sada došli u interesu istrage ne smijemo govoriti.

NAPOMENA:

O navedenom Izvješću o počinjenom kaznenom djelu do sada nismo informirali javnost zbog toga što smo smatrali da je prikladnije to učiniti nakon što se kazneno djelo u cijelosti rasvijetli odnosno nakon što se otkriju i počinitelji razbojništva.

Međutim, posljednjih dana Uprava policije MUP-a ŽZH doživjela je velike pritiske, čak su s pojedinih adresa iznošene optužbe da zataškavamo rezultate istrage, da štitimo počinitelje opisanog kaznenog djela, a stizale su čak i optužbe da su pojedinci iz Uprave policije MUP-a izravno upleteni u izvršenje kaznenog djela razbojništva.

Sve te optužbe s indignacijom odbacujemo!

Još jednom napominjemo, u suradnji s FUP-om i nadalje intenzivno radimo na rasvjetljavanju opisanog razbojništva, a jedini razlog zašto do sada nismo objavili informaciju da su dvije osobe osumnjičene za Nesavjestan rad u službi jeste taj što smo ocijenili da to ni na koji način neće koristiti interesima istrage.

UPRAVA MUP-a ŽZH