Druga večer MFF-a: Od livanjskih bikera do daleke '2068'

Druga večer MFF-a: Od livanjskih bikera do daleke '2068'

''Saznat ćemo zašto samo rijetki žive 110 godina, koja su tri pravca koja vode prema produljenju života i hoćemo li svoju svijest moći prebaciti na računala'', rekao je Robert Bubalo redatelj filma '2068' i producent Mediteran Film Festivala najavivši dokumentarni film o ovim zanimljivim i pomalo zastrašujućim pitanjima kojima bavi se deset hrvatskih znanstvenika predviđajući kakav će život biti za 50 godina. Rekao je kako je film, nastao u produkciji Večernjeg lista, a koji je prikazan drugog dana festivala u programu 'Domaći autori', klasičan televizijski dokumentarac u čijim igranim scenama igraju Širokobriježani Marijana Mikulić i Goran Bogdan.

Glumica Mikulić, koja glumi Martu, prvu Hrvaticu koja ide na Mars rekla je kako joj je ovo bilo jako zanimljivo iskustvo.

''Radili smo u simulatoru vojne letjelice. Nismo dugo snimali ali nam je bilo jako zabavno'', rekla je Mikulić, koja se ove godine našla i u žiriju festivala.

Govoreći o ulozi u prvoj hrvatskoj misiji na Mars, u kojoj svemirski brod Crospace s posadom od šest članova 2068. iz svemirske baze u Udbini odlazi na Crveni planet, Bogdan je ranije rekao kako je vrlo rado ušao u ovaj projekt.

''Svidjela mi se tema kako eminentni hrvatski znanstvenici vide našu budućnost. Dobro je to propitkivati iz današnjeg stava. Međutim, nije stvar kako će nam biti budućnost nego, razmišljajući o njoj, kako što intenzivnije djelovati na našu sadašnjost. Kakva će nam biti budućnost ne znam, ali znam da mi još uvijek na ovim prostorima djelujemo u prošlosti i još uvijek vučemo okove i još nam zvone lanci iz raznih političkih tereta na našim plećima. To je veliki problem. No, radeći ovakve filmove i promišljajući o tome, mi djelujemo danas za sutra'', rekao je Bogdan ranije.

U sklopu novog programa Mediteran Film Festivala, naziva 'Tragovi rata', na otvorenom kinu u središtu grada prikazan je i film američkog redatelja Shawna Conveya 'Među vukovima'. Priča je to o članovima motorističkog multietničkog kluba koji se bore s posljedicama rata u BiH, a projekciji su prisustvovali i glavni protagonisti filma. U službenom programu prikazan je film 'Groblje' španjolskog redatelja Pabla Adiega Almudevara i 'Nacionalna priča' francuskog redatelja Gregoirea Beila. U dvorani kina Borak u konkurenciji je prikazan i film španjolskog redatelja Jaimea Alekosa 'Europski san: Srbija' te dokumentarac hrvatskog redatelja Josipa Lukića 'Majči'. Posljednje projekcije bile su rezervirane za 'Sufizam' Tunižanina Younesa Ben Hajria i 'Obitelj u tranziciji' izraelskog redatelja Ofira Trainina. Drugi festivalski dan obilježeli su i projekciji filomva iz programa 'U fokusu'.

Ovogodišnji festival čini osam filmskih programa u kojima će biti prikazano 45 filmova. MFF nudi nekoliko svjetskih premijera, nekoliko festivalskih premijera, a neki filmovi se prvi put prikazuju u BiH.

*Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet.