Deseci tisuća Širokobriježana slave Veliku Gospu i Dan Grada

Široki Brijeg, Velika Gospa

Velika Gospa, odnosno, blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije (UBDM) danas se proslavlja među katoličkim pukom, a posebno svečano je u Širokom Brijegu u kojem se na ovaj dan pred Crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije na Brijegu okupi tisuće vjernika.

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Program proslave započinje devetnicom Velikom Gospi, a središnji događaj je sveta misa koju je u četvrtak od 11 sati predvodio provincijal Bosne Srebrne fra Jozo Marinčić. U današnjoj propovijedi fra Marinčić je istaknuo potrebu štovanja Majke Božje jer je, kako je kazao, ona majka svih nas.

”Tko slijedi Blaženu Djevicu Mariju, taj ne može ići krivim putem ”, poručio je fra Marinčić.

Misni program trajao je jutros od pet ujutro te su se misna slavlja održavala svakih sat vremena. Već tradicionalno, Širokobriježani koji žive u dijaspori godišnje odmore planiraju u ovom razdoblju kako bi za ‘Gospojinu’, kako domaći zovu ovaj blagdan, mogli biti u svome gradu.

Jedan od njih je i dvadesetsedmogodišnji Jakov Soldo koji već pet godina živi i radi u Stuttgartu. On ističe kako svake godine ide na odmor “oko Gospojine” da bi, kako navodi, “nekoliko kvalitetnih dana proveo u Širokom Brijegu”.

Osim Velike Gospe, Široki danas slavi i Dan grada, pa je svake godine neizostavna, uz vjersku, i svjetovna svečanost.

U popodnevnim i večernjim satima u grad se ‘slijevaju’ rijeke ljudi, zbog čega je na snazi i posebna regulacija prometa. Iz policijskih i sigurnosnih službi ističu da su u pripravnosti jer se zbog koncerta Marka Perkovića Thompsona, koji je također najavljen večeras u tom gradu, očekuju velike gužve, a osim toga, večeras na stadionu “Pecara” mostarski Zrinjski igra uzvratni susret trećeg kola kvalifikacija za Europsku ligu protiv švedskog Malmoa.

FENA