Dalvinova ‘trava’ iz Širokog veseli Deželu

Široki Brijeg
Doznajemo to od Ivana Matkovića, člana Uprave splitskog "Dalmacijavina". Kako nastavlja, travarica se u Širokom Brijegu puni pod kontrolom tehnologa splitskog "Dalmacijavina".

 

Rakija dobra kao sa Stinica

O količini travarice koja se proda u Sloveniji, Ivan Matković tvrdi da ne može govoriti zbog konkurencije, jer je to poslovna tajna. Kaže da se radi o staroj recepturi travarice, da je proizvod identičan onom koji se do 2010. godine punio u Splitu, te koji će se u Splitu ponovno puniti čim se za to steknu uvjeti.

Podsjetimo, splitska tvrtka "Dalmacijavino" na tržište ne može puštati jaka alkoholna pića otkad je u Hrvatskoj 1. siječnja 2010. godine na snagu stupio Zakon o trošarinama. Tada, zbog duga prema državnom proračunu RH, splitska tvornica pića nije mogla dobiti trošarinski broj.

- Tvrtka "Dalmacijavino BH" iz Širokog Brijega u većinskom je vlasništvu "Dalmacijavina" koji ima 51 posto dionica. Suvlasnik je Jozo Vukoja, nekada veliki kupac pića "Dalmacijavina". Pogon u Širokom Brijegu postoji već 15-ak godina. U njemu se puni lozovača za područje BiH. Od 2011. godine za tržište Slovenije pune extra brandy (bivša Vekia) i travaricu. Prošle godine je "Dalmacijavino BH" u Sloveniju izvelo travarice i brandyja ukupne vrijednosti od oko 300 tisuća eura. "Dalmacijavino BH" prodaje i ostali dio asortimana koji je proizveden u Splitu kao "Pipi" i dio vinskog programa. U Bosni i Hercegovini je tolika potražnja za sokom "Pipi" da nikada nismo mogli isporučiti dovoljno - kaže član uprave splitskog "Dalmacijavina".
Tri radnika

U pogonu u Širokom Brijegu, doznajemo od Ivana Matkovića, rade tri radnika koja su stalno zaposlena. Kada ima više posla, onda na desetak dana honorarno zaposle još nekoliko ljudi.

Ovih dana bit će završen i obračun dobiti za prošlu godinu, a očekuje se da će splitskoj tvrtki, kao većinskom vlasniku, pripasti oko par desetaka tisuća eura.

Izvor: slobodna dalmacija