FOTO  Božićna čarolija u Širokom Brijegu

Nakon što su izveli 12 pjesama publika je dugotrajnim pljeskom vratila na pozornicu kvartet „Cadenza“ u čijem je sastavu uz Krešimira Marmilića - violina, Mirka Bocha – viola, Vinka Grubešića – violončelo i naša Širokobriježanka Gorjana Jurilj – violina. Nakon povratka izveli su La bambu što je bio znak za širokobriješku publiku da još jednom sa oduševljenjem pozdravi vrhunske glazbenike. Na programu su bile instrumentalne obrade božićnih pjesama, popularnih skladbi klasične glazbe i to: K. Davis, L. Anderson, M. Naughtin, A. Dvorak, P.I. Tchaikovsky, J. Brahms, C. Gardel i R. Rodgers.

Gudački kvartet «Cadenza» iz Zagreba osnovao je Krešimir Marmilić 1995. godine. Od svog osnutka «Cadenza» uspješno nastupa na mnogobrojnim hrvatskim pozornicama kao gudački kvartet, trio i duo, prateći ideju osnutka - ansambl komorne glazbe «Cadenza». Surađujući s institucijama kojima je uloga prvenstveno edukativna te nastupajući na mnogobrojnim pozornicama i ljetnim festivalima (Hvar, Rovinj, Poreč, Vrsar, Novigrad, Bol, Dubrovnik, Biograd, Mala dvorana Lisinski,...), «Cadenza» je stasala u respektabilan kvartet s interesantnim i kvalitetnim programima. Surađuje s istaknutim, kao i s mladim nadarenim, glazbenicima te pjevačkim zborovima.

Tijekom sezona, kvartet se ističe izvođenjem djela poput djela američkog skladatelja Philipa Glassa, španjolskog skladatelja J. C. de Arriage, Glazunova, kao i djelima drugih skladatelja iz programa »Cadenze»: Boccherinia, Haydna, Dvořaka, Brahmsa, Barbera, Čajkovskog, Miletića, Bassanesea, Spadine... Gudački kvartet "Cadenza" posebno djeluje na promicanju klasične glazbe domaće i svjetske glazbene baštine. Kao posebnost djelatnosti kvarteta navodimo da kvartet povremeno surađuje s umjetnicima u projektima i izvan okvira "klasične glazbe". «Cadenza» od 2007. godine održava cikluse koncerata u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, a u suorganizaciji s Uredom za kulturu Grada Zagreba.

Drago Martinović