Blagoslov orgulja i koncert Pavla Mašića na Širokom Brijegu

 koncert Pavla Mašića, blagoslova orgulja

Nakon večernje svete mise koju je predvodio fra Petar Topić, misionar u Baselu, održan je svečani liturgijski obred blagoslova, odnosno kolaudacije orgulja. U praksi je Crkve da se nove orgulje u bogoslužnom prostoru najprije blagoslove jer je svaki blagoslov znak kojim se označuje i ostvaruje posvećenje ljudi u Kristu i na koncu proslava Boga.

Orgulje su dar pokojnog fra Ilije Šaravanje, a blagoslovio ih je širokobriješki gvardijan fra
Tomislav Puljić. Nakon svečanog blagoslova uslijedio je koncert kojeg je izvodio izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Pavao Mašić.

Podsjetimo, Pavao Mašić jedan je od najafirmiranijih hrvatskih glazbenih umjetnika svoje generacije. Razvija uspješnu karijeru koncertnog orguljaša i čembalista. Dobitnik je preko 25 važnih inozemnih i domaćih nagrada. Djeluje u zvanju izvanrednog profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Redovito koncertira diljem Južne Amerike, Rusije, Europe i Izraela.

Sudjeluje u radu žirija međunarodnih natjecanja i voditelj je Orguljaške ljetne škole koja se preko 25 godina održava u Šibeniku. Također, već dvadesetak godina djeluje kao glavnim orguljaš Opere HNK u Zagrebu.

Jedini je hrvatski kandidat koji je sudjelovao na čuvenom svjetskom natjecanju orguljaša u St. Albansu (UK) u više od 50 godina njegova postojanja.

Višestruki je dobitnik nagrade Porin, a njegova dva albuma: 1685. Bach, Handel, Scarlatti
(2011.) i Bach: Umijeće fuge (2017.) su proglašeni najboljim klasičnim albumima godine.

hercegovina.info