FOTO  ŠIROKI BRIJEG Obilježena 75. obljetnica ubojstva hercegovačkih franjevaca

franjevci, hercegovački franjevci, obljetnica

Povodom 75. obljetnice ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca i puka, u crkvi na Širokom Brijegu održani su „X. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“.

Program obilježavanja središnjeg dana ove obljetnice započeo je u 16 sati molitvom kod ratnog skloništa gdje je ubijeno i zapaljeno 12 fratara iz širokobriješkog samostana.

Misno slavlje predvodio je provincijal hercegovačke franjevačke provincije, fra Miljenko Šteko, u koncelebraciji s generalnim vikarom hercegovačkih biskupija don Željkom Majićem, širokobriješkim gvardijanom fra Ivanom Marićem te velikim brojem franjevaca iz provincije.

"Draga naša smrtno pogubljena braćo, hvala vam za ljubav za koju ste položili svoje živote, za Krista, svoju crkvu i provinciju i svoj narod. Bog dao da ovu moju misao potvrdi i nebo izglednim čudom kao što je potvrdilo za tolike blaženike i svete.", rekao je u svojoj propovijedi fra Miljenko Šteko.

Na koncu svete mise, nazočnima se obratio generalni vikar hercegovačkih biskupija don Željko Majić, vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, fra Miljenko Stojić i gvardijan fra Ivan Marić.

Vicepostulator fra Miljenko Stojić istaknuo je kako su pronađena tijela još trojice franjevaca, fra Radoslava Vukšića, fra Fabijana Paponju i još jednog čije se ime na papiriću nije moglo odgonetnuti.

Sada slijedi otkopavanje njihovih posmrtnih ostataka, a pripreme su u tijeku.
Podsjetimo, od 2012. godine, 7. veljače se u Širokom Brijegu obilježava kao Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk, u znak sjećanja na franjevce i Hrvate ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, dok je taj dan Županija zapadnohercegovačka proglasila Danom sjećanja na žrtve komunističkog zločina.