Sanja Cvitković: Ljepote Hercegovine-Pećina Vjetrenica

Sanja Cvitković, vjetrenica
Nalazi se nedaleko od Ravnog, gradića na krajnjem jugu Hercegovine, te je 12 km udaljena od jadranske obale. Vjetrenica se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini. Ukupno je otkriveno 6 300 metara podzemnih kanala, a zadivljujući Glavni kanal zadire 2,5 km u utrobu zemlje.

Među brojnim arheološkim pronalascima nalaze se i ostatci pećinskog medvjeda i leoparda, te pećinski crteži čija se starost procjenjuje na čak 10 000 godina.Pećina je također dom brojnim malim jezerima u kojima žive endemske vrste, koji se mogu naći samo u podzemnim vodenim sistemima. Čovječja ribica zaštićena je vrsta na svijetu, a živi u Donjoj Vjetrenici i to joj je prirodno stanište. Živi u potpunom mraku, ima usporen metabolizam i može izdržati bez hrane čak 10 godina. Špilju također karakterizira i bogati špiljski svijet u kojem je zabilježeno preko 200 životinjskih vrsta, što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti.Pojava snažnog "vjetra" na ulazu fascinantno je obilježje Vjetrenice. Strogo uzevši, ne radi se vjetru nego o fizikalnoj pojavi strujanja zraka, kojom se nastoje izjednačiti stalna unutarnja i promjenljiva vanjska temperatura zraka. Na topografskoj površini iznad Vjeternice nalaze se duboke pukotine kroz koje ljeti ulazi topli zrak, hladi se i izlazi na glavni ulaz špilje. Do sada nije duže mjerena brzina vjetra, ali povremena mjerenja govore da se radi o brzini do 10 m/s.Po predaji u špilji su živjele mnoge vile, a svakako najpoznatija vila bila je Vjetrenica, te kad i danas iz špilje „zapuše" jak vjetar to je znak da je vila Vjetrenica u blizini. Također, u špilji su se skrivali i hajduci, kojima je špilja predstavljala sigurno utočište. Dokaz za to je ručno isklesan hajdučki stol koji je udaljen 550 metara od samog ulaza.

Vjetrenica je zanimljiva u ekološkom, geomorfološkom i ekonomskom smislu, a istovremeno ona je i jedan od najsnažnijih izvora identiteta širega područja Bosne i Hercegovine.
Magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, podzemne vode i vodopadi, vjetar koji stalno struji čine ovu pećinu jedinstvenom u svijetu, pa samim tim i vrijednom za posjetiti.

Sanja Cvitković