SAHRANJENA U HERCEGOVAČKOJ NARODNOJ NOŠNJI Indijka koja je zbog ljubavi došla u Hercegovinu

SAHRANJENA U HERCEGOVAČKOJ NARODNOJ NOŠNJI Indijka koja je zbog ljubavi došla u Hercegovinu

Indijanka Amber Johns King iz plemena Cherokee, koja je zbog ljubavi prema Trebinjcu Iliji Glogovcu uzela pravoslavnu vjeru i nosila ime Jovana, prva je Indijanka koja je sahranjena na mjesnom groblju u selu Mosko, kod Trebinja, odakle potječe i njen suprug.

Jovana, koja je po profesiji bila akademski slikar, sahranjena je u blizini seoske crkve u Mosku, na kojoj je prije nekoliko godina oslikala ikonostas, pa joj je i želja bila da je sahrane upravo u ovom groblju, pored crkve za koju je bila posebno vezana.

“Koliko je do kraja života ostala zaljubljena u svoga Iliju, toliko je voljela i njegovo selo, gdje su obnavljali obiteljsku kuću, ali joj se nije ispunila želja da presele u nju da žive jer je smrt prekinula njihove radove na obnovi kuće“, kažu mještani Moska.

Jovana – Amber, koja je uz Iliju zavoljela pravoslavnu vjeru i hercegovačku narodnu tradiciju, na glavi je uvijek nosila kapu zavratu, koja je neizostavni dio hercegovačke narodne nošnje, ali je stari Hercegovci i Crnogorci nose i kao dio svakodnevnog odijevanja.

Koliko je ova zanimljiva žena voljela Hercegovinu potvrdila je i činjenica da je, po vlastitoj želji i želji svog supruga Ilije, sahranjena u hercegovačkoj narodnoj nošnji, po svim pravoslavnim običajima, uz opijelo lokalnog svećenika.

Indijanka i Hercegovac su se upoznali u New Orleansu, gdje je Jovana radila kao profesorica povijesti umjetnosti, a Ilija je bio pomorac, i od tada se nisu razdvajali.

Voljela je govoriti kako je njen narod veoma sličan hercegovačkom, jer Cherokee Indijanci imaju prkos i ponos sličan hercegovačkom, pa joj nije bilo ni teško prilagoditi se Iliji i s njim doseliti u Herceg Novi, gdje su sagradili kuću.

Krstila se 2001. godine u cetinjskom manastiru, za koji su Glogovci također bili posebno vezani, pa je, pored Ilijinog prezimena Glogovac, koje je odmah nakon udaje prihvatila, već gotovo dva desetljeća nosila i srpsko ime Jovana.