Rojs udaje kćer za Lijanovića

Želim pomoći svojoj stranci koju nikad nisam izbacio iz srca! - veli za „Slobodnu Dalmaciju" bivši zastupnik i umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs kojega je Ivo Sanader prije osam godina izbacio iz HDZ-a.

Službena pomirba između njega i predsjednice Jadranke Kosor pala je za vikend na Mirogoju na obilježavanju Tuđmanove godišnjice rođenja, a Rojs priznaje kako "s njima odavno razgovara o povratku, a sad je, eto, došlo do finalizacije". Ideja i inicijativa za povratak u redove HDZ-a čiju prvu iskaznicu, kaže, cijelo vrijeme nosi u novčaniku, bila je njegova.

Premijerka je časna žena

- Sad moramo zaboraviti na podjele, prijeći preko nesuglasica i zbiti redove. Sve ću učiniti da pridobijemo što više istomišljenika na stranu HDZ-a, jer ako pobijedi ova crvena "kukuriku koalicija", ajme nama. Kukurikat ćemo četiri godine - drži Rojs.

- A s HDZ-om nije ajme nama? - pitam Rojsa, koji je do jučer govorio kako je vrh HDZ-a mafijaška hobotnica.

- Jedno je HDZ, a drugo veleizdajnik Sanader! Ovo je sad druga priča - ističe i objašnjava kako je točno da nije štedio ni predsjednicu Jadranku Kosor, ali sad se uvjerio da je ona časna žena i on joj potpuno vjeruje.

„Vjerujem da su joj namjere poštene i da će lopovima i kriminalu stati nakraj. Uhvatili su se nje mediji zbog onog stančića u Maksimiru, koji je pošteno dobila i platila. Stanković je stalno provocira, to je, brate, ogavno - već sad spremno brani šeficu od novinara. Rado bi on to objasnio i Aci Stankoviću, ali on ga, uvjeren je, nikad ne bi pozvao u emisiju. Ne brine ga ni kako će sutra u stranci opet ruku dati bivšoj ministrici Marini Dropulić koja mu je dvaput rušila kuću.
Nikad nisam izdao Tuđmana

- Ona je bila na čelu ministarstva, Sanader joj je rekao: Marina, ruši! Da nije rušila, odletjela bi ona. Ništa joj ne zamjeram. Ni njoj ni bilo kome drugome u stranci. Pa i Branko Bačić je dao isti nalog, a ja se spremam idući tjedan k njemu. Svima sve opraštam! - milosrdan je Rojs. Uvjerava kako nema skrivenih namjera i da se ne vraća radi osobne koristi ili da bi se spasio od nekog novog rušenja.

- Pa nije Ljubo Ćesić sitna duša. Iznad svega volim HDZ. Pitajte bilo koga, ‘ko me zna, sva'ko će vam reći da sam dobar čov'k. Ma ja bi i kriminalcu Sanaderu da' krv ako bi mu tribalo. Takav sam i gotovo! - priča i otkriva da pregovara s nekima koji su bili u HDZ-u, kako bi se vratili u stranku. Spominje i umirovljene generale Marinka Krešića i Ivana Tolja, a o ostalima ne želi govoriti. Također, napominje kako mu je i velika želja da se supruga pokojnog predsjednika Tuđmana Ankica i sinovi vrate u stranku.

- Unatoč svemu, Tuđmanovi su uvijek glasovali za HDZ. Gospođa Ankica meni vjeruje, i javno je rekla sam ja jedini koji nikad nije izdao Tuđmana. Učinit ću sve kako bih spojio obitelj ponovo sa strankom - najavljuje, a zauzvrat, naglašava, ne traži ništa. - Ma kakvo mjesto na izbornoj listi? Ne treba to meni! Imam 53 godine, nije to više za mene. To je za mlade - ističe Rojs.