RODITELJI BIJESNI: Svake godine nove knjige, stare se "pokvare"

studij posušje, škola, škola, nastavnik, nastava, škola, škola, udžbenici, djeca, Slaven Pehar, škola, odgoda, HNŽ, ZHŽ, škola, nastava, Ortiješ, škola, Buna, Tomislavgrad, učiteljica, diskriminacija, štrajk, HNŽ, diplome, škola, škola, roditelji, djeca, škola, učenici, profesorica, škola, opis, škole, sindikat, priopćenje, Sarajevo, demokracija, Apartheid, škola, učenici, škole, tableti, laptopi, škole, upis, HNŽ, škole, Hercegovina, upis, škole, HRS, HNŽ, nastava, HNŽ, početak, odgoda, škola, HNŽ, torbe, knjige, škola, roditelji, HNŽ, nastava, početak, škola, hercegovački vicevi, poslovica, Tomislavgrad, škola, djeca rast, Mostar, srednja škola, upisi, škola, učenica, škola, roditelji, djeca roditelji, plaća, HNŽ, škola, Zvonko Milas, čestitka, škola, ŽZH, HNŽ, nastava, stipendije, učenje hrvatskog jezika, hrvati izvan domovine, Vrhovni sud FBiH, školska nastava
Obitelji s više djece ne mogu koristiti udžbenike koje su kupili prošle godine, premda je nastavni plan i program isti, pa i lekcije iste, samo ispremetane.

To je tema o kojoj se uvelike raspravlja i na facebooku, pa i grupi Mostarske mame, koja okuplja preko 2500 majki iz Mostara i okolice, a gdje one jasno kažu da im je dosta bacanja novca, kojeg nitko nema dovoljno.

Jedna od mama iz grupe navodi da je četiri "nova" udžbenika za svoga sedmaša platila - 65 maraka. Između ostalog radi se udžbenicima za engleski, tehničko, glazbeno...

Razlika između novih knjiga i onih koje "ne valjaju" je početna stranica i još dvije-tri unutra, pojašnjava majka tri sina, koja kaže da i u školi koju joj dijete pohađa planira pitati do kada će se tako udarati po džepovima roditelja.

Problem je to koji se ponavlja više godina, a roditelji su ga pokušavali riješiti na razne načine. Bilo je primjera da roditelj pošalje dijete s knjigom autora koji nije po programu te učiteljice uz objašnjenje da je to ista knjiga koju traži, samo raspored lekcija drugačiji.

U konačnici je trpjelo dijete, jer kad učiteljica kaže da otvore lekciju na nekoj stranici, to dijete lekciju traži duže.

Zbog svega gore navedenog u praksi se dešava da obitelj s petero i šestero djece svake godine kupuje svakom djetetu nove udžbenike, premda bi, da je sreće, kupili samo jedne udžbenike - najstarijem djetetu. Međutim, prenošenja udžbenika s "koljena na koljeno" više nema, jer onima koji ih tiskaju to nije isplativo.

Uz udžbenike, koji se očito svake godine "pokvare" i "popune", tako da bi se morali kupovati nove, nerijetki su i zahtjevi u školama - da učenici moraju imati velike bilježnice - debelih korica, koje koštaju više od dvije marke.

Roditeljima je "pun kufer" izvlačenja novca iz džepova, a na društvenim mrežama spominje se i da bi roditelji mogli izaći na ulice i reći - DOSTA!

Dodajmo još i to, da u jednoj Francuskoj roditelji koncem kolovoza dobiju od države 370 eura po djetetu da ga opreme za školu. Djeca knjige dobiju u školi, a roditelji kupe samo pribor. Međutim, Bosna i Hercegovina je miljama daleko od takvog sustava.

republikainfo.com