RODITELJI BIJESNI: Svake godine nove knjige, stare se "pokvare"

Obitelji s više djece ne mogu koristiti udžbenike koje su kupili prošle godine, premda je nastavni plan i program isti, pa i lekcije iste, samo ispremetane.

To je tema o kojoj se uvelike raspravlja i na facebooku, pa i grupi Mostarske mame, koja okuplja preko 2500 majki iz Mostara i okolice, a gdje one jasno kažu da im je dosta bacanja novca, kojeg nitko nema dovoljno.

Jedna od mama iz grupe navodi da je četiri "nova" udžbenika za svoga sedmaša platila - 65 maraka. Između ostalog radi se udžbenicima za engleski, tehničko, glazbeno...

Razlika između novih knjiga i onih koje "ne valjaju" je početna stranica i još dvije-tri unutra, pojašnjava majka tri sina, koja kaže da i u školi koju joj dijete pohađa planira pitati do kada će se tako udarati po džepovima roditelja.

Problem je to koji se ponavlja više godina, a roditelji su ga pokušavali riješiti na razne načine. Bilo je primjera da roditelj pošalje dijete s knjigom autora koji nije po programu te učiteljice uz objašnjenje da je to ista knjiga koju traži, samo raspored lekcija drugačiji.

U konačnici je trpjelo dijete, jer kad učiteljica kaže da otvore lekciju na nekoj stranici, to dijete lekciju traži duže.

Zbog svega gore navedenog u praksi se dešava da obitelj s petero i šestero djece svake godine kupuje svakom djetetu nove udžbenike, premda bi, da je sreće, kupili samo jedne udžbenike - najstarijem djetetu. Međutim, prenošenja udžbenika s "koljena na koljeno" više nema, jer onima koji ih tiskaju to nije isplativo.

Uz udžbenike, koji se očito svake godine "pokvare" i "popune", tako da bi se morali kupovati nove, nerijetki su i zahtjevi u školama - da učenici moraju imati velike bilježnice - debelih korica, koje koštaju više od dvije marke.

Roditeljima je "pun kufer" izvlačenja novca iz džepova, a na društvenim mrežama spominje se i da bi roditelji mogli izaći na ulice i reći - DOSTA!

Dodajmo još i to, da u jednoj Francuskoj roditelji koncem kolovoza dobiju od države 370 eura po djetetu da ga opreme za školu. Djeca knjige dobiju u školi, a roditelji kupe samo pribor. Međutim, Bosna i Hercegovina je miljama daleko od takvog sustava.

republikainfo.com