FOTO  Risovac omiljena zimska destinacija skijaša Hercegovine i Dalmacije

Samo skijalište nalazi se na nadmorskoj visini od 1800 metara u podnožju planine Čvrsnice. Premda je na Risovcu još u vrijeme Olimpijskih igara u Sarajevu montiran ski-lift duljine 575 metara, s izgradnjom funkcionalnoga skijališta došlo je u zadnjih desetak godina. Ljubiteljima zimskih radosti na raspolaganju je četverosjed kapaciteta 1600 skijaša na sat, zatim dječji lift i tri alpske staze.

Prošle godine postavljena je i rasvjeta, tako da će zaljubljenici u snježne športove sada moći skijati i noću. Ne treba govoriti kako Risovac još nije mondenski centar poput onih u Austriji, Italiji i Švicarskoj, pa skijati mogu i oni plićih džepova.

S obzirom da su Risovac i Blidinje udaljeni od Dalmacije samo sat-dva vremena vožnje, nije čudno u dane vikenda ovdje vidjeti mnoge Splićane i Makarane. Smatra se da je kompleks u Blidinju jedno od pet skijališta u svijetu, koje je samo 50 km zračne linije udaljeno od mora. Snijeg, koji je za mnoge Hercegovce bio balast, pretvorio se odjednom u radost. Mnogi Hercegovci, od Posušja i Gruda do Čitluka i Mostara, prvi put su u životu, baš na Blidinju, stali na skije. Reklo bi se da je nakon svjetskoga uspjeha obitelji Kostelić skijanje postalo trend i u Hercegovini. Nevolje nastaju jedino kada nema snijega.

Kao gljive iza kiše na Risovcu niknula je hrpa vikendica, od redova drvenih kuća do nekih u stilu urbanih vila. Ima ih oko dvije tisuće, a još uvijek se radi na sve strane. Kažu da ovdje dosta hrvatskih uglednih ljudi ima svoje građevine s pogledom na Čvrsnicu.

hum.ba