Risovac, Masna Luka i Blidinjsko područje već osam dana odcjepljeno od ostatka svijeta

O elementarnoj nepogodi u Mostaru i drugim gradovima i okolnim mjestima piše se i izvješćuje svakodnevno i oni najstarijislažu se da se ovakvo nevrijeme ne pamti na ovim prostorima. Velike količine snježnih padalina iznenadile su čak i one najspremnije, ljude koji žive u planinskim krajevima. Zaokupljeni osposobljavanjem vlastitih domova i gradova od snježnih nanosa, malo tko se zapitao kako se ljudi u planinskim predjelima, Risovcu , Masnoj Luci i Blidinjskom kraju, nose s elementarnom nepogodom.

Na toj planinskoj visoravi napadalo je 1,5 metara snijega, a snježni nanosi iznose i do 2-3 metra , na nekim mjestima čak i više. Temperatura zraka ovih dana ne raste iznad -16 Celzijevih stupnjeva, a pada do čak -20 stupnja. Kako saznajemo na Blidinjskom području se nalazi oko 13 obitelji odnosno vikendaša. Devet njih su starosjedioci iz Risovca, a u četiri vikendice su vikendaši, čiji broj nismo uspjeli saznati, koje je nevrijeme prisililo da do daljnjeg uzmu godišnji odmor. Svi oni već su 8 dana odsječeni od ostatka svijeta. U jednoj od vikendica, kako saznajemo nalazi se i šest doktora stomatologa iz Zagreba. Koliko je situacija ozbiljna govori i podatak da je u jednoj od vikendica, gdje se nalazi obitelj iz Dubrovnika, i srčani bolesnik, kojemu je nestalo lijekova bez kojih je svaki njegov dan upitan. Povodom ove informacije, kontaktirali smo načelnika općine Posušje, gosp. Petra Polića, koji nam je kazao kako su u kontaktu s obitelji iz Dubrovnika i kako je Gorska služba spašavanja iz Posušje krenula prema Blidinju i Masnoj Luci, kako bi mu bar donijeli lijekove. „ Situacija je ozbiljna, na Blidinju su veliki nanosi snijega, i do 2-3 metra, bura otežava situaciju, a do bolesnika moramo nekako doći.GSS će pokušati skuterima prebaciti obitelj do franjevačke kuće u Masnoj Luci, nadam se da će uspjeti." Kazuje nam načelnik Polić te dodaje kako nema informacija da je bilo tko drugi na Blidinju životno ugrožen.

Kontaktirali smo i Dragana Bošnjaka, 84-godišnjeg starosjedioca iz Risovca(Brčanj), koji je sa svojom suprugom Anom jedini stanovnik koji ove zime obitava u tom mjestu. „ Šta da vam kažem, užas i gotovo, ovakvo nevrijeme ne pamtim od 45-te godine, a ovdje sam rođen i svaku zimu ovdje proveo. Stari smo, i nismo hrabri kao nekada, meni je lijekova već nestalo a mojoj ženi će nestati za tri dana, jel vam jasno koliko je strašno?" Preplašeni starac nam kaže kako ima 80-tak ovaca, a prije 3 dana uginulo mu je 8 janjaca od gušenja. I preostalom dijelu stada prijeti gušenje jer je snijeg zatrpao štalu, hrane ovcama ima dovoljno, ali do nje ne može doći, snalazi se kako zna, pripovjeda nam. „ Pokušali su doći do nas skuterima, kako mi obitelj iz Mostara javlja, ali nisu uspjeli, snijeg je prevelik i bura je toliko jaka da je kretanje u potpunosti onemogućeno. Najvažnije je je da imamo drva, brašna i struje, pa nećemo umrijeti od smrzavanja i gladi, a ostalo je u Božjim rukama"- u strahu nesprestano ponavlja Dragan. Na koncu zahvaljuje nam na pozivu i kaže kako ih nitko nije kontaktirao osim obitelji i nas, i moli za pomoć one koji možda znaju način kako doći do njih i pomoći napraviti pristup štali i ovcama, barem donijeti lijekove i nešto hrane.

Telefonskim putem kontaktirali smo ,također, starosjedilačku obitelj Ćavar iz Risovca( Rudo Polje) . Javlja nam se simpatična starija gospođa Vera, koja kaže da njihova obitelj broji 7 članova a najmlađemu je 4 godine. „ Mi smo dobro, pripremili smo se za zimu iako ovakvu ne pamtimo dugo. Hrane imamo, drva imamo, malo nam je teško sa stokom. Imamo dosta ovaca, koza, kokošiju, bojimo se da za njih hrane ne nestane, ali dat će Bog dobro. Tu mi je i unuk od 4 godine, on je dobro, kuća je topla ali ako se on razboli ne znam što ćemo" govori nam Vera.

Kako smo saznali od načelnika općine Posušje, gosp.Polića, ukoliko ne bi bilo više padalina, put prema Blidinju iz smjera Posušja mogao bi se osposobiti za 3 dana, ali bura to još uvijek ne dopušta. Iz smjera Rame potrebno je 10 dana kako bi se osposobio put prema Blidinju, a iz smjera Jablanice, koja je još uvijek zatvorena za promet, pitanje je kada će se uopće moći krenuti prema Risovcu.

Ovim putem pozivamo sve one koji znaju način i imaju čime pomoći ovim stanovnicima, barem onim starijima i bolesnima, da to učine, jer kako pokazuju meterološke prognoze, od petka dolaze nove padaline.

Do objavljivanja ovog članka nismo dobili informacije da li je GSS uspio doći do srčanog bolesnika na Blidinju, te ćemo čitatelja naknadno o tome izvjestiti.

Izvor: pogled.ba