Raspisan tender za izbor izvođača radova na GP Bijača

... godine trebalo da izvozi robu u Hrvatsku, odnosno Europsku uniju.

Tender je objavljen jučer u Službenim novinama BiH, a prema njemu, potencijalnim izvođačima radova je ostavljen rok od 40 dana da pošalju svoje ponude. Glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević kaže kako se očekuje da će komisija za izbor najbolje ponude svoj posao uraditi u najkraćem roku kako bi radovi krenuli što prije.

Opravdana zabrinutost

Ipak, postoji opravdana zabrinutost zbog realne mogućnosti da će biti žalbi na tender čije provođenje se očekuje do polovine veljače. Ako se zbog žalbe procedura otegne, granični prijelaz Bijača, jedan od malobrojnih koji su našoj zemlji odobreni za izvoz u EU neće biti završen do 1. srpnja 2013, kada Hrvatska postaje dio EU.

I dok traje procedura za izbor izvođača radova od pomoćnika ministra prometa i komunikacija BiH Izeta Bajrambašića se doznaje da ovo Ministarstvo još nije dobilo modificiranu projektnu dokumentaciju za granični prijelaz Bijača, koju su joj trebali dostaviti licencirani kooperanti Instituta za građevinarstvo Hrvatske. Bajrambašić je pojasnio da je do dileme oko toga imaju li kooperanti IGH-a licencu došlo jer je Ministarstvo prostornog uređenja FBiH promijenilo jednu uredbu.

"Tom Ministarstvu smo uputili pismo kojim tražimo da razmotre je li retroaktivno gledanje uredbe po pravilu. Očekujemo njihov odgovor i rješavanje problema na najjednostavniji način", rekao je Bajrambašić, dodajući kako je, ipak, najvažnije to da je UNO BiH mogla bez problema raspisati tender za izbor izvođača radova.

Potencijalne žalbe

S druge strane i dalje je problematično to što bi, prema Bajrambašićevim riječima, UNO BiH izvođača radova trebalo dobiti tek u drugoj polovini veljače.

"Mi ćemo sa Ministarstvom prostornog uređenja FBiH do kraja godine završiti svoj posao, ali se bojim da se ne otegne izbor izvođača radova na graničnom prijelazu Bijača zbog potencijalnih žalbi", kazao je Bajrambašić.

Izvor: Oslobođenje.ba