Pura s lučnicom tradicionalno je jelo hercegovačkog kraja, a nekad se pripremala barem jednom tjedno!

pura, recept, pura, palenta, Pura s lučnicom, pura, Hercegovina
Puru smo nabavili u 120 godina starom mlinu odmah pokraj vodopada Koćuše u sklopu istoimene konobe u posjedu obitelji Čuljak-Marić. Mlin je i dandanas u funkciji. Iako u neposrednoj blizini Klobuka nismo dugo mogli uživati u ovoj divnoj oazi mira.

Pura s lučnicom ili lučenicom tradicionalno je jelo ovog kraja koje se nekad davno jelo barem jednom tjedno jer su se purom nekad čistili zubi. Kad voda zakuha, mora se smiriti, a zatim se stavlja pura. Kuha se dobar sat, nakon čega tek počinje prava muka. "Puru treba dobro izmiješati, a nekad su znali reći kako je teže napraviti puru s lučnicom nego rodit!" rekao nam je gospodin Hrvoje dok je vješto pripremao našu puru.

"Bitno je da imate i dobrog kiselog mlijeka, evo nama je donijela kuma Marina, koja i sama radi proizvode od kravljeg mlijeka!" dodao je pa otišao provjeriti peku.

"Puru treba dobro izmiješati, a nekad su znali reći kako je teže napraviti puru s lučnicom nego rodit!" rekao nam je gospodin Hrvoje dok je vješto pripremao našu puru. Bitno je da imate i dobrog kiselog mlijeka, evo nama je donijela kuma Marina, koja i sama radi proizvode od kravljeg mlijeka!" dodao je pa otišao provjeriti peku.

Kad se maslac karamelizirao, miče ga se s vatre, zatim stavlja češnjak (bijeli luk) pa kiselo mlijeko, a kad se sve lijepo prožme, velikodušno se prelije pura. Tako pripremljena pura služi se u velikoj drvenoj posudi, "čanjku", iz koje se potom služi u manje drvene zdjelice

Trebat će vam:
1 kg pure
1 l vode
250 g maslaca
2 češnja češnjaka
1 l kiselog mlijeka
sol

Vodu zasoliti pa pustiti da proključa. Zatim staviti puru, poklopiti poklopcem i pustiti da kuha sat vremena. U međuvremenu treba očistiti bijeli luk (češnjak) te ga protisnuti ili izraditi tuč- kom. Maslac staviti na tavicu pa karamelizirati, nakon čega ga pustiti da odmori. Zatim se vratite puri koju treba dobro izraditi kuhačom pa je preselite u veliku posudu. U prethodno karamelizirano maslo umiješajte češnjak (bitno da je maslo još toplo), a zatim kiselo mlijeko dok se sve ne prožme.

Jutarnji list