Prva agencija za dadilje u Mostaru

Mostar, agencija za dadilje, djeca, briga, Right Hand

Biti roditelj danas je veliki izazov, ponajprije zato što često oba roditelja rade i poslije isteka porodiljnog dopusta postavi se veliko pitanje "Kome povjeriti najvrjednije što imamo?".

Ako ne želite jaslice, imate još samo opciju dadilje, ali svi znamo koliko je teško nepoznatoj osobi povjeriti dijete. Dadilje s iskustvom i s preporukama u Mostaru je doista teško naći jer su najčešće zauzete i čuvaju i po nekoliko djece. Baka servis sve češće nije opcija jer i bake rade...
Kao svjetlo na kraju tunela stigla nam je vijest o otvaranju prve agencije za dadilje u Mostaru. Agenciju pokreću mlada psihologinja Kristina Omejic i socijalna radnica Anita Sušac.
Agencija nosi simboličan naziv Right Hand jer dadilja to i jeste, desna ruka svakom roditelju.
Zanimljivo je i to što agencija nudi mogućnost korištenja usluga dadilje i samo ponekad, na nekoliko sati, po potrebi roditelja. Nama ovo zvuči kao ostvarenje sna, svih umornih i odmora željnih roditelja te smo kontaktirali Kristinu i Anitu kako bismo saznali više detalja.

Mostar, agencija za dadilje, djeca, briga, Right Hand


  1. 1. Možete li nam malo detaljnije objasniti što je Right hand?

  2. Right Hand je prva specijalizirana agencija za posredovanje između dadilja i roditelja za pružanje optimalne usluge brige o djetetu. Cilj  je našim uslugama zaposlenim roditeljima olakšati svakodnevicu odabirom kvalificirane dadilje. 
    Dadiljama želimo ponuditi kvalitetnu edukaciju, prijavu u našu bazu dadilja, te pronalazak odgovarajuće obitelji za rad.  U svojoj ponudi imamo usluge brige o djetetu  puno radno vrijeme, pola radnog vremena, rad vikendom i posebne prilike/jednokratne usluge. Pored osnovnih usluga pripremili smo radionice za roditelje i djecu koje će poboljšati roditeljske kompetencije i odgovoriti na konkretne izazove s kojima se roditelji svakodnevno susreću.
  3.  

2. Recite nam nešto više o sebi... Tko ustvari stoji iza RH-a?  

Kristina: Ja sam inače magistrica psihologije i trenutno u edukaciji za Geštalt psihoterapeuta. 
Osim volontiranja, edukacija i pripravničkog staža,  svoje iskustvo stekla sam i kao voditeljica savjetovališta udruženja "Novi put" u radu s djecom i roditeljima.  
Slušajući mame oko sebe koje brinu kome povjeriti svoje mališane kada krenu na posao nakon porodiljnog, došla sam na ideju kako riješiti taj problem. Tako se stvorila ideja o mjestu gdje će roditelji dobiti sigurnu i stručnu podršku pri odabiru dadilje. U ovaj pothvat krenula sam iz ljubavi, a smatram kako se ono što se radi iz ljubavi ne može se nazvati poslom te se radujem svemu što dolazi.
Anita: Ja sam inače magistrica socijalnog rada i majka jednog prekrasnog dječaka. Osim struke koja je jako važna za ovu agenciju, poziv zvan "roditeljstvo" istaknula bih kao presudan za odluku o upuštanju u cijeli ovaj pothvat. Svoje iskustvo kao socijalna radnica stekla sam u radu s marginalnim skupinama društva.  Vjerujem kako je to što sam i sama majka stvorilo prave temelje za agenciju jer točno znam što roditeljima doista treba. S Kristinom me povezala prvenstveno jaka želja za stvaranjem mjesta koje će biti utočište za roditelje.  

3. Kakvi su bili dojmovi okoline kada ste započeli poslovnu priču?
Veliki dio ljudi kojima smo predstavile ideju pružio nam je podršku i pomoć, no bilo je i komentara u smislu kako je rizično započeti bilo što u Mostaru i u vrijeme pandemije. Svakako smatramo da smo izazvale interes za nešto novo i korisno u gradu. 

4.  Kako je pandemija utjecala na realiziranje agencije?
 Definitivno možemo reći da je zbog ovih okolnosti naš proces nastajanja je bio usporen, ali i u ovoj situaciji uvidjele smo priliku i motivaciju za razvoj kada su zbog epidemioloških mjera kapaciteti institucionalnih oblika skrbi bili dodatno ograničeni, a kratkotrajno zatvaranje istih na samo nekoliko dana izazvalo je ogroman stres roditeljima i traženje alternative za brigu o djeci.

5. Kada je agencija krenula s radom?
Trenutno se nalazimo u početnoj fazi rada gdje vršimo selekciju osoblja za koju smo objavili natječaj kako bismo pružili priliku svima koji se koji se pronalaze u ovom pozivu. Natječaj je otvoren do svibnja, nakon čega ćemo raditi intervjue i provjeru referenci prijavljenih kandidata. Edukacijom i formiranjem baze dadilja finaliziramo selekciju osoblja i službeno započinjemo posredničke aktivnosti s roditeljima. 

6. Kako se osobe zainteresirane za posao dadilje mogu prijaviti?
Prijave sa životopisom i motivacijskim pismo primamo na email i jako nam je bitno to motivacijsko pismo jer kroz njega već možemo spoznati koga zaista zanima rad s djecom. Edukacija će trajati cca 3 tjedna u zadanim terminima, koje ćemo objaviti nakon selekcije dadilja koje želimo da budu dio naše agencije. Sve detalje pogledajte ovdje.

Mostar, agencija za dadilje, djeca, briga, Right Hand

7. Koje su karakteristike dadilja za rad u agenciji?
To su prvenstveno osobe koje imaju ljubav za djecu, odgovorne su,fleksibilne i vješte u prilagođavanju i odgovaranju na različite dječje potrebe, obiteljsku etiku i navike. Bez obzira jeste li dadilja u karijeri koja traži stalno, dugoročno radno mjesto ili netko tko traži honorarni ili  dodatni posao s djecom, pozivamo vas da se prijavite na naš natječaj. Suradnja s agencijom najbolji je način da osigurate neke od najboljih poslova u tom području, a naša agencija je spremna pomoći vam da pronađete željeni posao.

8. U čemu se razlikuju usluge Vaše agencije od postojećih institucija?
RH dadilje nude prednost individualne brige u vašem domu, u poznatom okruženju i ustaljenim obiteljskim rutinama djeteta. 
Naše dadilje zagovaraju kreativna učenja, fizičku sigurnost, dosljednost u disciplini i rutini, zdravu prehranu, točnost i u svakom trenutku dobrobit djece. 
Pružaju podršku roditeljima u praćenju i poticanju zdravog napretka njihove djece u različitim dobima i razinama tjelesnog, socijalnog i mentalnog razvoja.
Često roditelji nemaju mogućnosti ili ne žele koristiti usluge „baka servisa“ zbog popuštanja granica koje uspostavljaju djeci, no smatraju da je prepuštanje brige o djetetu neznancu također rizična alternativa što ostavlja dovoljno prostora za afirmiranje naše agencije.  

9. Što biste poručili vašim budućim korisnicima?
Ovim putem želimo pozvati sve zainteresirane roditelje da se pridruže kreiranju naše priče jer tu smo prvenstveno zbog zadovoljavanja njihovih potreba. 
Smatramo da je kvalitetna komunikacija ključ uspjeha zato vas pozivamo na ideje, prijedloge, suradnje i interakciju. Ukoliko trebate usluge dadilje, već danas možete popuniti i upitnik na našoj stranici.

Više informacija pogledajte na web stranici te na Instagram profilu i naravno na Facebook stranici.

Kristini i Aniti želimo svu sreću svijeta da olakšaju svakodnevnicu roditeljima, ali i da mostarskim mališanima osiguraju najbolju moguću brigu kada roditelji to nisu u mogućnosti.