Priprema se plinovod Čapljina - Visoko

BH-Gas i Energetski institut Hrvoje Požar kao nositelj izrade studije nastojali su spojiti ta dva cilja, dajući primat ostvarenju novog transportnog pravca i eventualnoj diverzifikaciji izvora opskrbe u budućnosti kaže se u današnjem priopćenju BH Gasa.

U okviru studije predložena su dva pravca spajanja bh. i hrvatske plinske mreže i to: granica-Čapljina-Mostar-Konjic-Visoko u duljini 144,96 km i vrijednosti od oko 91 milijuna eura i  granica-Posušje-Tomislav-Grad-Šuica-Kupres-Bugojno-Novi Travnik uključujući izgradnju plinovoda Posušje-Grude-Široki Brijeg-Mostar u duljini od 175 km i vrijednosti oko 105 milijuna eura.

Oba pravca podrazumijevaju priključenje mostarskog aluminijskog kombinata na prirodni plin i izgradnju energane.

BH-Gas u priopćenju oprezno naglašava kako izgradnja plinovoda Bosanski Brod-Zenica ostaje i dalje jedan od prioriteta ove kompanije u okviru razvoja transportne plinske mreže ali i kako ova studija, odnosno realizacija ovog projekta daje mogućnost, ukoliko se u bližoj budućnosti ne otklone političke barijere za realizaciju plinovoda Bosanski Brod-Zenica, prilagodbe investicijskog ciklusa spajanju bosnakohecrgeovačke i hrvatske plinske mreže u Hercegovini.

Značaj plinovoda, odnosno konekcije iz pravca Splita je bitna i u okviru Jadransko-jonske inicijative (JJI), kao jednog od mogućih projekata, a čiji je potpisnik i BiH.

"Realizacijom JJI bi se postigla diverzifikacija izvora opskrbe u punom smislu riječi, obzirom kako bi izvor plina u tom slučaju bila Kaspijska regija, što je važno ne samo za ovo tržište već i za integrirano tržište zapadne Europe“, zaključuje BH-Gas prenosi Poslovni portal.