Priopćenje Uprave policije MUP-a ŽZH

Tim povodom, kao i povodom izjava pojedinih političara koji čak i eksplicitno tvrde da je policija željela izvršiti puč, izjavljujemo slijedeće.

U srijedu 1. rujna u 10 h Uprava policije MUP-a zaprimila je zahtjev za asistenciju, potpisan od strane predsjednika Skupštine ŽZH gosp. Zlatana Jurilja, kojim se od policije traži asistencija prilikom preuzimanja dužnosti novoizabranih predsjednika Vlade ŽZH i ministara u Vladi ŽZH.

Zakonskim odredbama kojima je regulirana ova oblast propisano je da je policija dužna pružiti asistenciju odnosno da je dužna, ukoliko nisu ispunjeni uvjeti za pružanje asistencije, podnositelju zahtjeva pismeno obrazložiti iz kojih se razloga odbija pružanje tražene asistencije.

S obzirom na činjenicu da Ustavni sud FBiH nije donio presudu iz koje je vidljivo koja je Vlada legalna – novoizabrana kojoj je na čelu gosp. Ćosić ili aktualna kojoj je na čelu gosp. Jurišić, kao i s obzirom na osjetljivost situacije u kojoj se nalazimo, Uprava policije MUP-a ŽZH izvršila je konzultacije s Uredom visokog predstavnika (OHR-om) kao i s Policijskom misijom EU (EUPM-om).

S tim u svezi izjavljujemo da će Uprava policije MUP-a ŽZH u cijelosti ispoštovati preporuke koje smo dobili od strane OHR.

Također, izjavljujemo da nitko u Upravi policije MUP-a ŽZH ne pomišlja niti je pomišljao na „izvršenje puča“ kao ni na bilo koji drugi oblik svrstavanja uz suprotstavljene političke strane.

Građanima poručujemo da će Uprava policije MUP-a ŽZH i ubuduće, kao što je i do sada radila, neselektivno i beskompromisno provoditi zakone, služeći na taj način interesima svih građana.

UPRAVA POLICIJE MUP-a ŽZH