Predstavljen zbornik radova "Hum i Hercegovina kroz povijest"

O zborniku, koji je plod Međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Mostaru 5. i 6. studenog 2009. godine, a koji je tiskan u nakladi Hrvatskoga instituta za povijest iz Zagreba, govorili su ravnateljica Instituta dr. sc. Jasna Turkalj, predsjednik Napretkove mostarske glavne podružnice dr. sc. Miroslav Palameta, predsjednik Znanstvenog vijeća Instituta dr. sc. Robert Skenderović te urednik zbornika dr. sc. Ivo Lučić. 
 
Turkalj je u nekoliko rečenica konceptualno predstavila zbornik koji u dvije odlično oblikovane knjige sadrži 1600 stranica s ukupno 46 autorskih priloga znanstvenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, naglasivši važnost zbornika za daljnja istraživanja.
 
U svom obraćanju nazočnima, Palameta je predstavio radove u prvom svesku koji obuhvaćaju povijest hercegovačkog područja, od najstarijih vremena do okončanja osmanske vlasti, dok je Skenderović dao osvrt na radove iz drugog sveska koji se odnose na razdoblje od austrougarske okupacije BiH do suvremenog doba.
 
Urednik zbornika Ivo Lučić kazao je kako je međunarodni skup, a time i zbornik, plod želje i potrebe da se Hercegovina predstavi na drugačiji način.
 
"Dugo smo se suočavali s negiranjem našeg identiteta i svega onoga što nam je vrijedno. Hercegovina nije bila istražena i poznata upravo zbog neistina. Na tragu svega što smo do sada napravili najavljujemo i novi znanstveni skup iduće godine s novim prilozima o povijesti Hercegovine", istaknuo je Lučić.
 
Na kraju je zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji skupa, kao i na pripremi i tiskanju zbornika.
 
 Fena