Potraga za oružjem i na području Hercegovine

oružje
oružje
... INTERPOL-a, te podrške EUROPOLA-a i drugih država regije. Regionalna akcija se odnosi na sprečavanje i dokumentiranje kaznenih djela iz oblasti nelegalne trgovine vatrenim oružjem i eksplozivnim materijama.

Vezano za navedene aktivnosti, a postupajući pod nadzorom županijskih tužiteljstava i naredbama nadležnih sudova, policijski službenici Federalne uprave policije su na području Hercegovačko-neretvanske županije, Srednjobosanske županije, Zeničko-dobojske županije i Tuzlanske županije izvršili ukupno pretrese na 12 lokacija, a koje koriste osobe koje se dovode u vezu sa kaznenim djelom „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" iz člana 371. KZ F BiH.

Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta određena količina vatrenog oružja i minsko eksplozivnih sredstava, te veća količina municije, kao i određeni predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa drugim kaznenim djelima, dok su osobe kod kojih je isto pronađeno, kriminalistički obrađene, te u zakonskom roku predate nadležnim tužiteljstvima na dalje nadležno postupanje.

Krajnji cilj ove akcije je sprječavanje krijumčarenja oružja i eksplozivnih naprava u zemlje Zapadne Europe radi eventualnog korištenja za izvršenje terorističkih akata. U provođenju ove regionalne akcije, pored policijskih agencija iz Bosne i Hercegovine, sudjelovale su i ostale policijske agencije zemalja regije: Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Makedonija, priopćili su iz FUP-a.