FOTO  Za generale potpisalo 700 mladih iz Posušja

Većina od nas rođena je u ono vrijeme kad se s puškom u ruci i krunicom oko vrata branila opstojnost Hrvata i Katolika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Mnogi od nas rođeni su dok su nam očevi stajali na braniku Domovine i dok su u naša groblja polagana tijela najboljih sinova našega naroda, koji su ginuli za sve nas i tako oživotvorili Isusove riječi kako nema veće ljubavi od one dati svoj život za druge.

            Nama mladima se često želi, u najmanju ruku, zamagliti ta slavna prošlost kad su se heroji rađali u najtežim izazovima rata. No, nitko ne može prešutjeti žrtvu i veličinu onih koji su predvođeni vama stvarali stoljetni hrvatski san - vlastitu Državu.

            Suđenjem koje se provodi po principu „Kao janje na klanje odvedoše ga" (Usp. Dj 8,32) svijet, koji je šutke promatrao i kamerama bilježio stravična stradanja u Škabrnji, Srebrenici, Vukovaru, Doljanima i na drugim mjestima ovom sudskom predstavom želi umiriti svoju ukaljanu savjest. Stoga, u tom kontekstu, presuda i suđenje uopće ne čudi. Povijesni usud hrvatskoga čovjeka vezan je uz zatočeništvo već od prvih stoljeća našega dolaska na ove prostore, pa sve do danas. Prisjetimo se samo kako je sadašnji blaženik Alojzije Stepinac primio osudu upravo od onih koji su tako, ponajprije, sebi osudu potpisali. No, premda su, biblijski rečeno, „sinovi ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti" (Lk 16, 8), Istina će biti rasvijetljena i ona se ničim ne može utamničiti. Moć jačega past će na koljenima pred Onim kojem će svatko od nas podnijeti račun!

            Ovim pismom jasno vam želimo poručiti da smo uz vas, i to je najmanje što možemo učiniti, jer vi zaslužujete puno više - vi zaslužujete onu žrtvu koju ste za nas podnijeli i danas podnosite. Vi za nas ne možete biti krivci niti zločinci. Vi možete biti optuženi i osuđeni, ali najvažnije je da vas naše mladenačko hrvatsko srce i savjest ne osuđuju. Puno je važnije znati da ste pravednici za svoj narod, nego da ste pravednici po principima Nizozemske, Velike Britanije i drugih slila kojima i danas na srcu leži rana što smo uopće stvorili vlastitu slobodu! Ili ste možda krivi što ste priječili pokolj u Bihaću, isti onakav kakav nisu htjele spriječiti međunarodne sile u Srebrenici!?

Mi mladi, kao što nas neki domaći izdajnici na to upućuju, ne dijelimo vas na optuženike iz Hrvatske i na one iz Bosne i Hercegovine. Vi ste naš rod, i gdje ljubav i pravda caruju, tu granica nema. Vi ste nam nadahnuće kako treba biti uspravan onda kad mnogi ulažu trud da pokleknemo.

            Dragi naši u Hagu, za vas smo postili i postit ćemo; za vas molimo i molit ćemo; s vama suosjećamo i suosjećat ćemo; s vama kad treba puštamo suzu i puštat ćemo je, ali zajedno s vama ostajemo uspravni i ponosni i takvi ćemo ostati dokle god se do kraja ne izborimo za „krst časni i slobodu zlatnu". Mi mladi iz Posušja, pod vodstvom Franjevačke mladeži - Frame, koja okuplja više od 400 članova, izričemo vam svoje poštovanje, zahvalnost i ponos što vas imamo. I u konačnici, ako, ne daj Bože bude trebalo, tu smo da nastavimo borbu dokle god svi ne osjetimo da smo svoji na svome!      

U našim potpisima iščitajte ljubav prema vama!