U Posušju predstavljena knjiga “Hijene ga nisu dirale”

Hijene Ga nisu dirale, Dalibor Milas, Fra Dado Milas hercegovački franjevac, Posušje
Prije samog početka programa, Gabrijel Miličević na gitari odsvirao je „O fortuna" spjev iz Carmina Burane, njemačkog skladatelja Carla Orffa te svojom izvedbom izazvao zanimanje publike, nakon čega je mladi pjesnik Marijan Knezović pročitao ulomak iz knjige u kojem se govori kako ova knjiga nije politički angažman te da autor nije predstavnik nikakve političke ideologije, nego da ga zanima život i ono što se „gura pod tepih".

Fra Robert Jolić, predstavljač knjige uz sociologa Ivana Vukoju, rekao je kako se provincija nije odrekla Dade i da vjeruje kako se ni on nije odrekao njih te da se svi nesporazumi mogu lako izgladiti. „Ova knjiga je proživljena filozofija i teologija, bliska čovjeku, nerijetko uzeta iz svakodnevne stvarnosti pa i iz samoga osobnog iskustva, što daje dodatnu čar knjizi", rekao je fra Robert.

Sociolog Ivan Vukoja, između ostalog je naveo kako se radi o jako vrijednoj knjizi koja je kulturološki od značaja u društvenom kontekstu i tjera nas na propitivanje sebe i društva te da je literarno čitka i jako lijepo napisana.

Više od stotinu ljudi nazočilo je predstavljanju knjige koja je, zapravo, zbirka eseja i promišljanja u kojoj se govori o Bogu i na kritički način promišlja o društvu u Bosni i Hercegovini. Knjiga je to o kojoj je i sam autor rekao jučer na predstavljanju: „U ovoj knjizi se ne nude recepti i gotovi odgovori. U ovoj knjizi se ja tražim i propitkujem o Bogu i društvu. Svatko neka se odredi kako želi. Ja sam ja. Ti budi što želiš."

Uz Marijana Knezovića, ulomke iz knjige čitala je profesorica Jasminka Petric. A večer je dodatno uljepšala izvedba muške klape Zvizdan.

Program se odvijao pod voditeljskom palicom Marije Budimir.

Posušje.net