U okviru “Posuškog lita” održana Večer ikavice

Posušje, ikavica
...Turističke zajednice ŽZH - podružnica Posušje i Općine Posušje održana je „Večer ikavice".

Organizatori su odlučili da se usporedo s Kamendanima ukazaže na važnost očuvanja ikavice u svakodnevnom govoru. Stav se prema dijalektima treba promijeniti te ovim žele utjecati na javno mnijenje i promicati dijalektnu snošljivost i pozitivan pogled na dijalekte, prenosi Posušje.net.

Važno je uvjeriti same govornike dijalekata da je njihov materinski govor jednako vrijedan kao i standard i da ga se ne smiju sramiti. Zato i jesu tu Kamendani da bi se riješili navedeni problemi, da bi se ponovno oživjela ta simbioza između kamena, ljudi, govora, tradicije i običaja.

Nagrade za literarna dijela

Ususret „Večeri ikavice" raspisan je natječaj o izboru literarnih radova na ikavici, Povjerenstvo u sastavu Radica Leko, Ilija Drmić i Velimir Begić odlučilo je izdvojiti i nagraditi četiri uratka.

Tako su nazočni na Trgu hrvatskih branitelja mogli čuti kako odzvanjaju stihovi pjesme „Moja stina" autorice Sandre Karamatić, te priče „Babine beside" autorice Željke Galić i „Undan i posle" uradak Miljenke Koštro. Dok će se nagrada Franki Vican za "Marina pisma" uručiti naknadno. Nagađene su na dar dobile Zahvalnicu, Turistički vodič Županije Zapadnohercegovačke i Ričnik zapadoercegovačkoga govora, autora Ante Kraljevića za koji kažu da je spomenik našim didiovima i pradidovima.

Nagrade su uručili predsjednik HKD Napredak - podružnice Posušje Ljubo Begić, voditelj TZ ŽZH - podružnica Posušje Ante Begić te književnica Radica Leko.

Raditi na očuvanju kulturne baštine

Ikavica mora biti sredstvo za oživljavanje tradicijske kulture, a na ovoj večeri su je oživjeli čuvari kulturne baštine, članovi KŠD Rakitno koji su svojim izvedbama uljepšali ovu večer i pokazali kako se njeguju i čuvaju stari običaji i tradicija.

Zaljučak ove večeri bio je da treba hrabriti djecu da međusobno govore svojim materinskim govorom, pjesnike da pišu na ikavici, objavljivati tekstove u tiskovinama na ikavici, proučavati ikavicu. Tako ćemo javnim istupanjem stvarati pozitivne stavove prema ikavici. Ova Večer ikavice u Posušju je na tom tragu: inicira nove forme okupljanja i djelovanja, te tako radi na očuvanju kulturne baštine našeg naroda, posebno kada je u pitanju očuvanje narodnog govora - ikavice.

Također, organizatori su dogodine najavili širenje ove večeri na cijelu Zapadnohercegovačku Županiju.

Posušje.net